U roku 10 godina stiže revolucija

Pogledajte koje će zemlje zabraniti sva vozila osim električnih

Započele su najave o zabrani prodaje automobila s benzinskim i dizelskim motorima već za desetak godina, što je jako kratko razdoblje.
AutoMoto / Flash | 27. 10. 2017. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako smo se svi prije dvadesetak godina smijali električnim vozilima i rekli da nemaju šanse na tržištu, izgleda da smo ipak podcijenili njihovu snagu. Naime, započele su najave o zabrani prodaje automobila s benzinskim i dizelskim motorima već za desetak godina, što je jako kratko razdoblje.

Tako je Nizozemska najavila kako se od 2030. godine neće smjeti prodavati automobili koji imaju CO2 viši od 0g, a to isto je nedavno najavila i Slovenija! Norveška pak to isto planira do 2025. godine, što je samo 8 godina od danas. Velika Britanija i Francuska su pak najavile kako kod njih kreće pravilo 0g CO2 2040. godine, ali bi pojedini gradovi tu zabranu imali i ranije, pa je za Oxford najavljena zabrana od 2020. godine, a za Pariz od 2030. godine, prenosi VidiAuto.

Ovo su samo najave iz Europe, dok ni drugdje nije drugačije. Tako će Kina, zemlja koja je preuzela vodstvo i trenutno je najveće tržište automobila u svijetu, zabraniti prodaju automobila s benzinskim i dizelskim motorom do 2030. godine, a na tamošnjem tržištu već sada se prodaje velika količina električnih vozila. Osim toga, Kina je procijenila kako bi baš s električnim vozilima mogla napraviti dobar posao u Europi i SAD-u, no to će opet ovisiti o mnogo čimbenika.

Zanimljivo je da i Indija, zemlja koja se je tek nedavno počela potpuno motorizirati, također želi napraviti zabrane. U Americi se trenutno ne priča o ovakvim stvarima, no poznavajući Californiju, ona će zasigurno biti prva država unutar SAD-a koja će napraviti ovakve zabrane.

Kopirati
Drag cursor here to close