Možda najstarije na svijetu

Vozilo staro 130 godina prošlo tehnički pregled

Od utorka se vozilo, koje više liči na kočiju, ponovno može vidjeti u muzeju automobila PS.Speicher u Einbecku
AutoMoto / Flash | 25. 04. 2023. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U našim stanicama za tehničke preglede ima svega. Ljudi nažalost nemaju novca za novo pa voze staro i takva će navika biti sve češća. U Njemačkoj je, pak, starost voznog parka mnogo niža pa se mogu baviti ovakvim kuriozitetima.

Stručna organizacija TÜV  koja, među ostalim upravlja i stanicama za tehničke preglede, je u ponedjeljak potvrdila ispravnost najstarijeg automobila u Njemačkoj. Gotovo 130 godina stari primjerak modela Benz Victoria prošao je glavni pregled u Tüv Nordu u Einbecku u Donjoj Saskoj i dobio dozvolu na još dvije godine, piše Revija HAK.

  Foto: Shutterstock | Najstarije vozilo na svijetu prošlo tehnički pregled

Od utorka se vozilo, koje više liči na kočiju, ponovno može vidjeti u muzeju automobila PS.Speicher u Einbecku. Za automobil s oznakom modela 99 vrijede brojni posebni propisi. S obizrom na to da ima samo svjetiljke umjesto prednjih lampi, može se voziti samo danju. Umjesto žmigavaca vozač ima veliku lopaticu s kojom poakzuje smjer vožnje.

Auromobil ima šest KS te može postići brzinu do 30 km/h. Ima trolitreni jednocilindrični motor i njime se upravlja pomoću upravljača. Prema TÜV-u, to bi mogao biti i najstariji automobil na svijetu. Automobil je posljednji put bio na tehničkom pregledu prije dvije godine i ni tada nije bilo zamjerki. U muzeju ga redovito održavaju.

Kopirati
Drag cursor here to close