Stručna konferencija

Kako smanjiti broj prometnih nezgoda i povećati sigurnost na cestama?!

Prije nego su pokrenute aktivnosti na poboljšanju sigurnosti prometa bilo je oko 230 izgubljenih života godišnje, a u prošloj godini je 130 osoba poginulo u prometnim nezgodama.
AutoMoto / Flash | 24. 10. 2019. u 11:08 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banjaluci je danas počela osma Međunarodna konferencija "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici", koju organiziraju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja RS.

Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS, izjavila je kako će tijekom dva dana biti prezentirano oko 20 radova, kao i da konferenciji prisustvuju gosti iz Srbije, Makedonije i Slovenije, kao i predstavnici međunarodnih i organizacija.

"Nadam se da će i ova konferencija biti uspješna, da ćemo moći da razmijenimo iskustva, da steknemo nova znanja i da ćemo ono što nam sudionici prezentiraju moći, mi i naše jedinice lokalne samouprave, da primijenimo", rekla je ona.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, prije svečanog otvaranja konferencije istaknuo je da kada su prije nekoliko godine pokrenute aktivnosti na poboljšanju sigurnosti prometa bilo je oko 230 izgubljenih života godišnje, a u prošloj godini je 130 osoba poginulo u prometnim nezgodama.

"To je oko 30 posto manje, ne kažem da su aktivnosti samo Agencije za bezbjednost saobraćaja ili drugih institucija RS-a, ali sigurno je doprinijelo takvim podacima obzirom na edukaciju koja se provodi među građanima, podizanje kvaliteta prometnica, da standard građana raste da vozimo novija auta. Moramo imati u vidu da je sada 100.000 više registriranih auta u RS nego u vrijeme kada je bilo više prometnih nezgoda", kazao je Čubrilović.

Osim smanjenja broja stradalih istaknuo je da RS prometne nezgode i njihove posljedice koštaju više od dva posto bruto društvenog proizvoda, pa je vidljiv i smisao rada i ulaganja.

Alan Ross, predstavnik Međunarodnog centra za sigurnost puteva, rekao je da je Agencija za bezbjednost prometa tijekom proteklih osam godina usprkos nedostatku financijskih sredstava uspjela da za 25 posto smanji broj smrtno stradalih.

"Smatram da je ono što se ne cijeni dovoljno činjenica koliko vaša ekonomija, gospodarstvo gubi na godišnjem nivou zbog prometnih nesreća, a preko 80 milijuna eura se izgubi svake godine. Posebno sam zabrinut da je i ono malo financiranja, koje je bilo na raspolaganju Agenciji, a radilo se jedan posto po osnovu osiguranja, sada prestalo. Druge zemlje izdvajaju pet do deset posto od premija koje se isplaćuju od osiguranja za žrtve prometnih nesreća", rekao je on i dodao da se ulaganjem u sigurnost prometa dovodi do smanjenja isplata za žrtve prometnih nezgoda.

Antonio Avenoso, izvršni direktor Europskog savjeta za sigurnost transporta, rekao je da je Agencija za bezbjednost saobraćaja RS izuzetno aktivna na provođenju aktivnosti na sprečavanju smrtnih slučajeva i ozljeda na putevima.

"Pored činjenice da je neophodno provođenje zakona neophodne su i preventivne akcije. Sama organizacija ove konferencije stavlja naglasak na radu na prevenciji u oblasti sigurnosti prometa. Mi, u Briselu, inzistiramo na tome da sigurnost prometa na putevima ne može samo da se oslanja na najviši nivo rukovoditelja. Sigurnost prometa je podijeljena odgovornost vladinih institucija, lokalnih zajednica, grana industrije i korisnika puteva", rekao je Avenoso i dodao da su za spašavanje života, za bilo koji djelotvoran posao, potrebna sredstva.

Kopirati
Drag cursor here to close