Carsharing e-GO koncept

I BiH dobila carsharing uslugu

Carsharing je oblik kratkoročnog najma automobila u urbanim sredinama koje podrazumijeva samostalno korištenje vozila uz potpunu samostalnost i komociju upravljanja.
AutoMoto / Flash | 16. 06. 2023. u 13:19 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javnosti u Sarajevu danas je prezentiran projekt carsharing e-GO koncepta, a riječ je o načinu iznajmljivanja automobila koji građanima omogućava korištenje električnih automobila, na već unaprijed određenim mjestima u gradu, po sličnom principu po kojem se iznajmljuju bicikli ili trotineti, javlja Anadolija.

Inicijativa e-GO prvobitno je predstavljena u travnju u okviru Energetskog samita u BiH2023. u Neumu, a medijima i javnosti prezentovana je danas na Ilidži.

Iz kompanije e-GO su kazali da bi ovaj inovativni koncept trebalo da pomogne u rješavanju prometnih problema u Sarajevu, koji se tiču parkinga, zagađenja okoline i prevelikog broja automobila na gradskim ulicama.

Dalje su naveli da je sustav korištenja vrlo jednostavan i bez suvišne administracije, e-GO je i ekološki neškodljiv i sva auta koja će uskoro biti dostupna na sarajevskim ulicama su električna.

Što je Carsharing 

Carsharing je oblik kratkoročnog najma automobila u urbanim sredinama koje podrazumijeva samostalno korištenje vozila uz potpunu samostalnost i komociju upravljanja.

Aldina Hadžić, direktorica e-GO kompanije, istaknula je da je ovo najsuvremenija inicijativa carsharing koncepta i da će u Sarajevu u upotrebi biti od 26. lipnja, a da se u narednoj godini planiraju širiti i u druge gradove u Bosni i Hercegovini.

Ističući da su pripreme za dovođenje e-GO koncepta carsharinga trajale pola godine, Hadžić je kazala da i dalje surađuju s nadležnim vlastima i da žele postaviti što je više moguće stanica na kojima se ovi električni četverotočkaši mogu koristiti.

“E-GO je projekt za Sarajevo, prvenstveno za naše gađane, da nam olakša i omogući da smanjimo ovaj silni promet na ulicama. Nismo konkurencija nikom, novo smo nešto. Lokalno stanovništvo čini 95 posto korisnika ovakvog koncepta općenito, ali lijepo je i turistima da možemo ponuditi nešto novo'', rekla je Hadžić.

Aplikacija e-GO dostupna je na AppStore i GooglePlay platformama, a Hadžić je rekla da im je cilj od starta bio da digitalno osviještenim građanima ponude jednostavnu uslugu.

Pojasnila je da se potrebni podaci unose jednom pri registraciji i da svi ostalo segmenti usluge idu preko aplikacije, od starta do završetka najma vozila.

''Danas smo tu na prezentaciji za medije, a 26. 6. ćemo na dvije lokacije, općina Novi Grad i općina Centar, raditi naš Citizen day za sve građane i to će biti službeni početak usluge. Naše osoblje će pomagati svakom pojedincu pri registraciji'', kazala je Hadžić.

Dodala je da prvi kontingent električnih vozila čini 25 automobila, a da se u narednom periodu očekuje povećanje i broja vozila i lokacija na kojima se mogu koristiti.

Naglasivši da projekt ima veliki značaj, Hadžić je poručila da se tu radi o električnim vozilima, širenju mreže električnih punjača i podršci zaštiti okoliša.

Kopirati
Drag cursor here to close