Struja i voda

Driftao sa Porsche Taycanom skoro sat vremena neprestano

Za upravljačem Taycana je sjedio Dennis Retera. Nizozemac je Porscheov glavni instruktor sportske vožnje i bivši vozač utrka.
AutoMoto / Flash | 26. 11. 2020. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porscheov električni model driftao je neprestano 55 minuta i tako srušio svjetski rekord u duljini drifta za električne automobile. Ipak, apsolutni rekord vjerojatno neće nikada srušiti.

Porsche Taycan novi je Guinnessov rekorder za najduži kontinuirani drift ostvaren električnim automobilom. Automobil je na Hockenheimringu neprestano driftao čak 55 minuta te pritom u neprekidnom driftu prevalio 42 kilometra i 171 metar.

Iako ovaj pothvat zvuči nevjerojatno ekipa Porschea pri obaranju rekorda nije imala previše težak posao. Naime, rekord je oboren na kružnom poligonu dugačkom 200 metara, a ne na trkaćoj stazi. Da bi sve bilo još lakše poligon je cijelo vrijeme bio navodnjavan, odnosno prekriven vodom.

Pri obaranju rekorda korištena je verzija Taycana sa stražnjim pogonom i 476 KS, varijanta koja se trenutno prodaje samo u Kini. Za upravljačem Taycana je sjedio Dennis Retera. Nizozemac je Porscheov glavni instruktor sportske vožnje i bivši vozač utrka. On je s Taycanom driftao čak 210 krugova na poligonu uz prosječnu brzinu 46 km/h.

- Kada su sustavi za pomoć u vožnji isključeni natjerati ovaj automobil u drift je prilično lako, pogotovo ovu verziju sa stražnjim pogonom, rekao je Retera nakon obaranja rekorda, prenosi 24sata.

Ipak, apsolutni rekord za najduži drift je Taycanu daleko izvan dosega. Naime njega drži BMW koji je s modelom M5 u osam sati odvozio neprekinuti drift dugačak čak 374 kilometara. Da bi im to uspjelo morali su u automobil tijekom drifta nalijevati gorivo iz drugog M5 koji je također driftao neposredno pokraj njega. I BMW je svoj rekord postigao na navodnjavanom kružnom poligonu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close