Međusobno poštovanje

Dačić najavio protumjeru Srbije uvede li Bruxelles naplatu ulaska u EU

AutoMoto / Flash | 29. 11. 2016. u 21:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upozorio je u utorak visoku predstavnicu EU-a Federicu Mogherini i Višegradsku skupinu da je Srbija protiv plaćanja registracije ulaska građana koji putuju u Europsku uniju i najavio da je službeni Beograd spreman uvesti recipročnu mjeru, izvjestili su beogradski elektronički mediji iz Varšave.

"Mi smo protiv ETIAS sustava koji EU hoće uvesti našim građanima - da plaćaju za ulazak u EU. Nikom ne možemo objasniti koja je logika toga", istaknuo je Dačić, sudjelujući u radu konferencije Višegradske skupine (V4) u Varšavi.

Srbijanski šef diplomacije najavio je da će, bude li uvedeno plaćanje za ulazak u EU, predložiti da se "sukladno principu reciprociteta, uvedu protumjere", objavila je večeras Radiotelevizija Srbije

"Ja ću to predložiti. Kako je moguće da se takav korak čini jednostrano?", rekao je Dačić, naglasivši kako nije logično da građani Srbije plaćaju ulazak u EU, a da građani država članica EU dolaze u Srbiju besplatno.

"Moramo poštovati jedni druge i raditi u zajedničkom interesu", rekao je Dačić, komentirajući najavljeno uvođenje sustava registriranja ulaska u EU kojim Europska unija nastoji riješiti problem prouzročen migrantskom krizom i nekontroliranim ulaskom na teritorij Unije.

Srbijanski šef diplomacije u Varšavi je od ministara vanjskih poslova Višegradske skupine, susjednih zemalja EU-a i zemalja zapadnog Balkana zatražio potporu u nastojanjima Srbije da u prosincu otvori još tri pregovaračka poglavlja, jer bi to, po njegovoj ocjeni, "dalo snažan zamah" europskoj perspektivi Srbije.

On je, kometirajući politiku uvjetovanosti, rekao kako je Srbiji potrebno da zna šta sve Europska unija očekuje i želi od Beograda.

"Nama je potrebna strateška potpora EU-a u svakom pogledu", citira Dačića RTS na svojoj internetskoj stranici.

"Srbija veoma poštuje suradnju sa zemljama Višegradske četvorke. Trebamo još intenzivnije surađivati, poglavito na političkom i ekonomskom planu, jer je za nas na zapadnom Balkanu to veoma važno", istaknuo je Dačić.

Dačić je, kako prenosi RTS, istaknuo da cilj Srbije ostaje ulazak u EU, ali je ukazao i da svaka država "ima svoje nacionalne i državne interese".

"Svaki put kada je bivši britanski premijer David Cameron išao u Bruxelles, govorio je kako ide braniti engleske interese. Zašto bismo mi bili manje Srbi nego što je on bio Englez", rekao je Dačić.

Podsjetivši da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Kosovom ratificiran samo u EP-u, ali ne i u zemljama članicama, Dačić je upitao: "Kako možete govoriti o Kosovu kao državi... Mislite li da će Srbija prihvatiti neovisno Kosovo ako to nisu učinile ni sve države članice?".

On je rekao kako se od Srbije traži da se pridružuje i odlukama Europske unije koje nisu u skladu s nacionalnim interesima Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close