LONG-HAUL PROTOTIP

Bljesak na svjetskoj prezentaciji Daimlerove električne perjanice za duge relacije

Kompanija prvi put predstavlja eActros LongHaul,najavljen 2020. godine, na IAA Transportation 2022 sajmu u Hanoveru.
AutoMoto / Flash | 18. 09. 2022. u 21:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan uoči službenog otvaranja vrata svjetski poznatog sajma komercijalnih vozila u Hannoveru, Daimler truck je organizirao ekskluzivnu pre-media večeru kako bi predstavio svoje novitete i među njima LongHaul perjanicu. Bljesak je imao čast da bude dio ekipe koja nazoči prezentaciji tehnologije koja bi mogla promijeniti dosadašnji svijet transporta na duge relacije.

U pogledu nosivosti, udaljenosti i ruta, teretni transport na duge relacije je najzahtjevniji segment u cestovnom transportu tereta. Istovremeno, ovdje postoji veliki potencijal za smanjenje CO2 emisije. Nakon lansiranja na tržište eActros-a za transport teških tereta 2021. godine, Mercedes-Benz Trucks sada pokreće sljedeću fazu za težak transport na duge relacije na baterije.

Kompanija prvi put predstavlja eActros LongHaul,najavljen 2020. godine, na IAA Transportation 2022 sajmu u Hanoveru.

Sa jasnim linijama i LED svjetlosnom trakom u prednjem dijelu, vozilo pruža uvid u dizajn vozila za serijsku proizvodnju. Prvi prototipovi su već prošli intenzivna testiranja i biće testirani na javnim putevima ove godine. U narednoj godini, prototipovi će biti poslani različitim kupcima na testiranje.

Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks na večerašnjoj prezentaciji kazala je kako se portfolio redovno proširuje. „Kontinuirano proširujemo naš portfolio električnih kamiona na baterije. Naš fokus je na pružanju jasnih prednosti klijentima. Zbog toga su naši električni kamioni posebno dizajnirani za e-mobilnost, što im daje bolju upravljivost, energetsku efikasnost i izdržljivost.”

Foto: Bljesak.info / Bljesak na svjetskoj prezentaciji Daimlerove električne perjanice za duge relacije


Prednosti modela Mercedes-Benz eActros LongHaul

Mercedes-Benz Trucks je takođe najavio dodatne informacije o seriji modela eActros LongHaul. Tri baterije osiguravaju instalirani ukupni kapacitet od preko 600 kWh. Dva elektromotora, kao dio nove e-osovine, generiraju kontinuiranu snagu od 400 kW i maksimalnu snagu od preko 600 kW. Pored tegljača, Mercedes-Benz Trucks će također proizvoditi krute varijante eActros LongHaul-a odmah pri lansiranju na tržište.

Ovo će kupcima ponuditi brojne druge opcije upotrebe u potpuno električnom transportu. Mercedes-Benz Trucks razvojni inženjeri dizajniraju eActros LongHaul tako da vozilo i njegove komponente ispunjavaju iste zahtjeve u pogledu izdržljivosti kao i uporedivi konvencionalni Actros za velike udaljenosti. To znači 1,2 miliona kilometara puta u razdoblju od deset godina.

eActros LongHaul će biti prvo potpuno električno serijsko vozilo kompanije Mercedes-Benz Trucks koje će se proizvoditi od početka do kraja na postojećoj montažnoj traci u fabrici kamiona Wörth. Ovo također uključuje ugradnju svih električnih komponenti i puštanje vozila u rad na kraju linije. To omogućava visoke proizvodne kapacitete i potpuno paralelnu proizvodnju kako konvencionalnih tako i potpuno električnih kamiona na istoj liniji.

Foto: Bljesak.info / Bljesak na svjetskoj prezentaciji Daimlerove električne perjanice za duge relacije

Sa modelima eActros 300/400 i eEconic, sa druge strane, elektrifikacija se do sada odvijala u posebnom procesu u Future Truck Center u Wörth-u. Baterije koje se koriste u eActros LongHaul modelu koriste tehnologiju litijum- željeznih fosfatnih ćelija (LFP). Odlikuje ih, prije svega, dug radni vijek i više upotrebljive energije. Baterije eActros LongHaul-a mogu da se pune od 20 do 80 posto za manje od 30 minuta na stanici za punjenje sa snagom od oko jednog megavata.

Srž koncepta Mercedes-Benz Trucks za dugo linijski transport na baterije je da ponudi kupcima kompletno rješenje koje se sastoji od tehnologije vozila, konsultanta, infrastrukture za punjenje i usluga. Planirano je da eActros LongHaul bude pravi izbor za kupce u pogledu profitabilnosti, održivosti i pouzdanosti. Prvi prototipovi su već podvrgnuti intenzivnom testiranju, a eActros LongHaul će biti testiran na javnim putevima ove godine. U narednoj godini, prototipovi koji su blizu proizvodnje ići će
kupcima na testiranje u stvarnom svijetu.

ePrikolica za još veće domete

Elektrificirane prikolice mogu značajno povećati domet električnih kamiona. Na primjer, tehnološka kompanija Trailer Dinamics razvila je zajedno sa proizvođačem prikolica Krone. Jezgro je e-osovina ugrađena u prikolicu, uključujući baterije, koje dodatnom snagom podržavaju vučno vozilo. U zavisnosti od kapaciteta baterije eTrailer-a, sa serijskom verzijom eActros LongHaul-a mogući su domet od više od 800 kilometara sa jednim punjenjem baterije.

Posvećenost sa partnerima za infrastrukturu za punjenje

Što se tiče javne mreže punjenja za dugo linijski transport, Daimler Truck, TRATON GROUP i Volvo Group osnovali su zajedničko poduzeće u lipnju.

Zajedničko poduzeće planira da instalira i upravlja punjačima visokih performansi za kamione i autobuse na baterije u Europi. Mreža za punjenje koju su pokrenule tri strane biće otvorena i dostupna svim teškim komercijalnim vozilima u Europi, bez obzira na marku. Mercedes-Benz Trucks surađuje sa kompanijama Siemens Smart Infrastructure i ENGIE po pitanju tema punjenja.

Pored toga, Daimler Truck sudjeluje u projektu „punjenja visokih performansi u kamionskom transportu na velike udaljenosti“ (HoLa). Cilj ovog projekta, pod patronatom VDA, jeste planiranje, izgradnja i rad odabrane infrastrukture za punjenje visokih performansi za duge transporte baterija električnih vozila. Na četiri lokacije u Njemačkoj biti će postavljene dvije točke za punjenje Megavatt Charging Sistem (MCS) visokih performansi i testirane u stvarnom svijetu. U projekat su uključeni razni drugi partneri iz konzorcijuma iz industrije.

eKonsulting za e-mobilnost po mjeri

Pošto je e-mobilnost više od nove tehnologije, Mercedes-Benz Trucks će integrirati eActros LongHaul, kao i njegove trenutno dostupne električne kamione, u holistički ekosistem koji uključuje konzultantske usluge za efikasno korištenje vozila i optimizaciju ukupnih troškova vlasništva (TCO).

Na primjer, postojeće rute se mogu koristiti za određivanje najrealnijeg i najsmislenijeg profila primjene električnih kamiona za dotičnog kupca kako bi se odredile rute koje se mogu voziti električnim kamionima. Pored elektrifikacije depoa, sva pitanja u vezi sa planiranjem, modalitetima primjene i implementacijom koja se odnose na potrebnu infrastrukturu za punjenje, kao i mrežno povezivanje, također su dio tzv. eKonsultinga, u zavisnosti od zahtjeva korisnika.

Foto: Bljesak.info / Bljesak na svjetskoj prezentaciji Daimlerove električne perjanice za duge relacije

Pored električne perjanice u kamionskom svijetu i prijevozu teret na duge udaljenosti, javnosti je večeras predstavljen i kamion FUSO E-canter koji je prilagođen distributivnom transportu unutar gradova, sa opcijama dometa između 70 i 200 kilometara. eCanter dolazi u ukupno 42 varijante sa šest međuosovinskih rastojanja. Za razliku od svog prethodnika, novi model je moćniji, efikasniji a ima i veći domet te širok spektar primjena.

Foto: Bljesak.info / FUSO eCanter
Foto: Bljesak.info / FUSO eCanter
Kopirati
Drag cursor here to close