Opusti se i uživaj?

Autonomna budućnost: Mercedes EQS i S-Class s Drive Pilotom dolaze u SAD

Mercedes-Benz prvi je američki proizvođač automobila koji nudi vožnju razine 3 autonomije, omogućujući vozačima da se opuste dok se voze
AutoMoto / Flash | 25. 04. 2024. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mercedes je sada prvi proizvođač automobila koji prodaje vozilo s naprednim autonomnim značajkama u Sjedinjenim Američkim Državama, što znači da vozačima tehnički nije potrebno pažljivo pratiti cestu.

Prema izvješću Fortunea, Mercedes je do 11. travnja imao 65 vozila koja podržavaju njihov autonomni softver Drive Pilot za prodaju u Kaliforniji, od kojih je jedno već prodano. Mercedesova vozila opremljena Drive Pilotom također su na prodaju u Nevadi.

Mercedes trenutno ima dopuštenje za prodaju i leasing automobila s "nivoom 3" autonomne vožnje u Nevadi i Kaliforniji. U rujnu je najavio planove za početak prodaje krajem 2023. godine. Prema izvješću Fortunea, ta su vozila stigla u prodajne salone u prosincu; poslali su zahtjev za otvorene evidencije Kalifornijskom ministarstvu za motorna vozila kako bi saznali koliko ih ima. Mercedes nije potvrdio nikakve brojke.

Drive Pilot je ograničen na modele vozila EQS sedana i S-Class iz 2024. godine i zahtjeva godišnju pretplatu od 2.500 dolara. No, postoje neka ograničenja. Za sada se može koristiti samo dok je vozilo u pokretu brzinom od 40 mph (64.37 km/h) ili manje, pa vjerojatno neće biti previše korisno na autocesti osim ako ste u prometu. Također se može koristiti samo tijekom dana i na određenim autocestama. Prema Mercedesu, Drive Pilot određuje lokaciju vozila "koristeći visokoprecizni pozicijski sustav koji je mnogo snažniji od konvencionalnih GPS sustava".

Kada se aktivira, Drive Pilot "kontrolira brzinu i udaljenost, lako vodi vozilo unutar svoje trake". Također možete koristiti određene aplikacije na instrumentnoj ploči koje bi inače bile blokirane tijekom vožnje na sustavu razine 1 ili 2. Kada vozač koristi autonomne mogućnosti vozila, automobil će prikazati tirkizna svjetla na bočnim ogledalima, kao i stražnjim svjetlima i prednjim svjetlima kako bi obavijestio druge vozače i policijske službenike da se vozilo vozi autonomno.

Drugi proizvođači automobila, uključujući Tesla, trenutno nude autonomnu vožnju razine 2, što i dalje zahtijeva od vozača da drže oči na cesti i ruke na upravljaču. U automobilima razine 3, moguće je obavljati druge aktivnosti dok je automobil pod kontrolom, ali nećete htjeti zaspati. Ako sustavi zakažu, vozač se i dalje mora pripremiti preuzeti kontrolu.

Mercedes također radi na mogućnostima autonomne vožnje razine 4, koje očekuje da će biti dostupne do kraja desetljeća, piše PC Mag.

Kopirati
Drag cursor here to close