JAC Yiwei EV

Automobil i kuhinjska sol?

Mnogi stručnjaci vjeruju da je natrij-ionska baterija, koja umjesto litija koristi kuhinjsku sol, budućnost električnih automobila
AutoMoto / Flash | 30. 12. 2023. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U siječnju će početi isporuke prvog električnog automobila s natrij-ionskom baterijom. Prvi primjerci JAC Yiwei EV-a sišli su s proizvodne trake u Kini, javlja carnewschina.com, prenijela je Revija Hrvatskog Autokluba.

Automobil proizvodi Anhui Jianghuai Automobile (JAC), koji je zajedničkom vlasništvu Volkswagena i kineske države. Kapacitet HiNa baterije je 25 kWh te ima gustoću energije od 120 Wh/kg, što je manje od polovice gustoće litij-ionskih baterija.

Ipak, i to je dovoljno da električni automobil ima domet od 252 km. Mnogi stručnjaci vjeruju da je natrij-ionska baterija, koja umjesto litija koristi kuhinjsku sol, budućnost električnih automobila.

Švedski znanstvnici s Tehnološkog sveučilišta Chalmers nedavno su predstavili studiju u kojoj ističu nekoliko prednosti ‘slanih’ baterija. Baterije ne koriste litij, jeftinije su i izdržljivije su zimi, s druge strane, imaju manju gustoću energije.

JAC Yiwei EV košta 10.860 eura, piše Revija HAK.

Kopirati
Drag cursor here to close