Vozili smo novu Opel Astru

Opelovo novo ruho. I ne samo ruho.

Iako još uvijek ustrajavaju na njemačkom porijeklu, ne može se skriti kako je Opel kao dio Stelantisa, dobio jako fin vjetar u leđa.
AutoMoto / Flash | 13. 04. 2022. u 21:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novu Opel Astru vozili smo na službenoj prezentaciji za bosanskohercegovačke novinare i još jednom se pritom uvjerili u ljepote sjevernog dijela Hercegovine, s naglaskom na Konjic. Uvjerili smo se i u novu Opel Astru, te zaključili kako joj brak s Francuzima nije oduzeo ništa, a dodao je dosta toga. U inat onima koji su tvrdili kako će Opel pod palicom bivšeg PSA, a sada proširene priče zvane Stelantis, naprosto uvenuti. E, hoće šipak!

Da budemo potpuno iskreni, Astra i jeste zamišljena u Njemačkoj, u Russelsheimu, kao i svi slavni Opeli iz prošlosti, ali se odranije zna kako dobar dio tehnologije stiže iz Peugeota. Što može biti adut kafanskim poznavateljima automobila, ali u realnom svijetu Peugeot je jedna velika i ozbiljna marka. Koja je otvoreno svoj 308 podredila Astri, onoliko koliko Nijemci misle da njihov kompakt mora biti njemački. I on to jest.

Foto: Bljesak.info / Nova Opel Astra

Solidan komad automobila, s nekim od najnaprednijih sustava u klasi, visokom kvalitetom, solidnošću i prostranošću. Dugi međuosovinski razmak, prednja prepoznatljiva maska sa najboljim farovima Intelli-Lux LED Pixel, potpuno digitalna instrument ploča u takozvanoj Pure Panel izvedbi čine Astru najmodernijim automobilom u klasi i pravim vjesnikom uzbudljivih 2020-tih.

Vanjština, posebno u atraktivnoj zlatno – žutoj boji izgleda odlično, Astra se opet nameće kao dizajnerski svjež automobil, ali unutrašnjost donosi raščišćavanje panela, upravo zahvaljujući velikim ekranima. Iako su osnovne funkcije i dalje dostupne na mehaničkim tipkama, nema više niti traga gomili dugmića kakve smo nalazili u Opelima zadnjih dvadesetak godina. Vozača u unutrašnjosti dočekuju i sjedala nove generacije, koja podižu udobnost Astre na najviši nivo u klasi, čime ovaj kompakt zapravo ne bježi od uloge putnog automobila na duge staze.

Moguće je konfigurirati Astru pravom gomilom moderne opreme, raznih asistenata, držača, čuvara i izvođača, pa stječemo dojam kako u Opelu nisu prepustili ništa slučaju. Upravo šarolikost dolazi do izražaja kod motora – ima ih i benzinskih, i dizelskih, a i prigodnih moderno proračunatih hibridnih. Benzinski 1,2-litreni turbo trocilindraš od 110 KS (205 Nm) i 130 KS (230 Nm), te 1,5-litreni dizelaš od 130 KS (300 Nm) temelj su ponude koja bi u ovom trenutku trebala biti najzanimljivija našim domaćim kupcima.

Temeljni mjenjač je ručni šestbrzinski, dok jači benzinac i dizelaš mogu imati i 8-stupanjski automatik. Benzinci se prema WLTP-u zadovoljavaju s oko 5,5 litara na 100 km, a dizelaš s litru manje.

Foto: Bljesak.info / Nova Opel Astra
Foto: Bljesak.info / Nova Opel Astra

U skladu s vremenom, a prije dolaska potpuno električne Astre, tu je i plug-in hibridna verzija s benzincem i elektromotorom koja isporučuje snagu od 180 KS i 360 Nm maksimalnog okretnog momenta. U potpuno električnom načinu rada Astra Hybrid može prijeći do 60 kilometara (WLTP ) bez ikakvih emisija, a isključivo u gradu i do 74 km.

Foto: Bljesak.info / Nova Opel Astra

Novi je model dug 4374 mm i širok 1860 mm, a prtljažnik zaprema između 422 do 1339 litara (352 do 1268 litara kod plug-in hibridne verzije) što će zadovoljiti sve obiteljske potrebe u većini slučajeva. Što se tiče cijene, šesta generacija Astre dolazi u vaš dom za 38.000 KM u verziji Edition sa benzinskim 1.2 Turbo motorom i 110 KS, što bi većini moglo biti sasvim dovoljno. Svaka daljnja konfiguracija, naravno, poskupljuje Astru, koja s dizelašem prebacuje preko 40.000, a sa PHEV hibridom može stići i do 67.000 i koju marku više. No, tko je rekao da su novi auti bilo koje marke više jeftini?

Foto: Bljesak.info / Nova Opel Astra
Kopirati
Drag cursor here to close