High-tech iz Južne Koreje

Strujni udar na Europu: Hyundai Ioniq 6 stigao u Bosnu i Hercegovinu!

Kada je bh tržište u pitanju u ponudi će se naći baterija kratkog dometa od 53 kWh i pogonom na dva točka te baterija dugog dometa od 77.4 kWh i pogonom na dva i četiri točka, te tri paketa opreme Premium, Prestige i Luxury.
AutoMoto / Flash | 31. 05. 2023. u 14:14 Bljesak.info
Hyundai IONIQ6 u Bosni i Hercegovini

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hyundai Auto BH je, u utorak u Hotelu Monti, predstavio željno iščekivani IONIQ 6, elektrificirani 'streamliner' s filmom digitalne svjetske premijere.

Kao novi model u potpuno električnoj liniji marke IONIQ, niz naprednih tehnologija, personaliziranih značajki i proširenog dometa elektrificiranog 'streamlinera' redefinira granice električne mobilnosti.

Foto: Bljesak.info / Hyundai Ioniq 6 stigao u Bosnu i Hercegovinu

IONIQ 6 pruža procijenjeni potpuno električni domet od preko 610 km (verzija s baterijom od 77,4 kWh s RWD opcijom sa stražnjim pogonom i gumama od 18 cola), u skladu sa standardnom Worldwide Harmonized Light Vehicle testnom procedurom (WLTP), kao i ultrabrzu mogućnost višestrukog punjenja od 400V/800V, koju je omogućila električna globalna modularna platforma Hyundai grupe (E-GMP).

Također nudi najvjerojatnije Hyundaijev najaerodinamičniji stil do sada i niz osnažujućih značajki, kao što su dvobojna ambijentalna rasvjeta, osvjetljenje Speed Sync, EV Performance Tune-up podešavanja i Electric Active Sound Design (e-ASD), poboljšavajući tako iskustvo vožnje električnih automobila.

"IONIQ 6 je sljedeći ambiciozan korak naprijed u strategiji Hyundaija za ubrzanje prijelaza na elektrifikaciju i poziciju globalnog lidera u proizvodnji električnih vozila", rekao je Jay Chang, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Company.

Foto: Bljesak.info / Hyundai Ioniq 6 stigao u Bosnu i Hercegovinu

Ioniq 6 koristi prednosti E-GMP platforme kako bi osigurao iznimno dugačak međuosovinski razmak od 2950 mm, uz izbor kotača od 18 ili 20 inča. Uz duljinu od 4855 mm, širinu od 1880 mm i s visinom od 1495 mm u interijeru se otvara dosta mjesta za putnike.

Unutrašnjost IONIQ-a 6 posebno je razvijena kako bi služila kao udobno i personalizirano skrovište. Dvobojna ambijentalna rasvjeta omogućuje vozaču da prilagodi izgled i dojam unutarnje kabine odabirom iz spektra od 64 boje i šest unaprijed odabranih tema. Način 'Speed Sync Lighting' dodaje emocije iskustvu vožnje mijenjajući svjetlinu unutarnjeg osvjetljenja na temelju brzine vozila.

Opcijska Relaxation Comfort sjedala (dostupno na odabranim tržištima) u prvom redu promoviraju opuštanje jednostavnim podešavanjem kuta sjedala. Osim toga, sva sjedala posebno su proizvedena za potpuno električne modele i približno su 30 posto tanja od onih u drugim konvencionalnim modelima, pružajući više prostora za putnike. Dostupna su četiri USB priključka tipa C i jedan USB priključka tipa A, kako bi se poboljšala udobnost korisnika.

Foto: Bljesak.info / Hyundai Ioniq 6 stigao u Bosnu i Hercegovinu

Ioniq 6 dostupan je s nizom pogonskih motora i paketa baterija, kako bi zadovoljio potrebe svakog kupca. Baterija dugog dometa od 77,4 kWh može se kombinirati s dva elektromotora, bilo sa stražnjim pogonom (RWD) ili pogonom na sva četiri kotača (AWD). Vrhunska postavka s dvostrukim motorom je opcija AWD, koja proizvodi kombiniranu izlaznu snagu od 239 kW (325 KS) i 605 Nm okretnog momenta. Ioniq s takvim pogonom može ubrzati od 0 km/h do 100 km/h za 5,1 sekundu.

Ioniq 6 može se pohvaliti impresivnom stopom učinkovitosti u potrošnji energije. Prema WLTP-u, potrošnja energije standardne baterije od 53 kWh s 18-inčnim gumama i motorom koji pokreće stražnje kotače procjenjuje se na ispod 14 kWh/100 km. To čini Ioniq 6 jednim od energetski najučinkovitijih vozila na tržištu.

Ioniq 6 E-GMP arhitektura može podržati 400-V i 800-V infrastrukturu punjenja, s 800-V punjenjem kao standardom; može primiti punjenje od 400 V bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima.

S punjačem od 350 kW, Ioniq 6 se može napuniti od 10 posto do 80 posto u samo 18 minuta.

Foto: Bljesak.info / Hyundai Ioniq 6 stigao u Bosnu i Hercegovinu

Modularna kontrolna tabla s ekranom osjetljivim na dodir IONIQ-a 6 integrira 12.3 - inčni infotainment ekran u potpunosti osjetljiv na dodir i 12.3 -inčni digitalni klaster koji sadrži napredne tehnologije za poboljšano digitalno iskustvo korisnika koje se može prilagoditi njihovim potrebama.

Infotainment sustav IONIQ-a 6 pruža mapiranje putovanja u stvarnom vremenu na temelju trenutnog stanja napunjenosti. Povezane usluge automobilskog sistema također pomažu u traženju i planiranju najbolje rute koja uključuje stanicu za punjenje na putu.

Apple CarPlay i Android Auto izgledaju sjajno na ovom širokom ekranu. Dostupna je podrška za višestruku Bluetooth vezu, tako da se dva uređaja mogu upariti istovremeno — jedan za telefonske pozive i jedan za slušanje muzike. Osam zvučnika vrhunskog zvučnog sistema Bose, uključujući subwoofer, strateški su raspoređeni po cijelom vozilu za visokokvalitetno iskustvo slušanja muzike. Navigacijski sistem dolazi s ažuriranjima Bluelink® Infotainment/karte.

IONIQ 6 je prvi model koji ima update sistema povezivanjem bežično putem OTA softvera za različite kontrole na vozilu. Ova tehnologija omogućava vozaču da unaprjeđuje svoje kontrole za električne uređaje, autonomnu vožnju, bateriju te mnoge druge stvari da bi pružila sigurnije i pouzdanije vozačevog iskustvo. Vozači će također moći osvježiti mape i media softver s OTA funkcijom.

IONIQ 6 je dostupan s 11 vanjskih boja uključujući Gravity Gold Matte, Abyss Black Pearl, Serenity White Pearl, Curated Silver Metallic, Nocturne Gray Metallic, Nocturne Gray Matte, Transmission Blue Pearl, Biophilic Blue Pearl, Ultimate Red Metallic, Digital Green Pearl i Byte Blue. Za unutrašnjost postoje 2 dostupne boje: svjetlo siva i crna unutrašnjost.

"Kada je bh tržište u pitanju u ponudi će se naći baterija kratkog dometa od 53 kWh i pogonom na dva točka te baterija dugog dometa od 77.4 kWh i pogonom na dva i četiri točka, te tri paketa opreme Premium, Prestige i Luxury.

Ako uzmemo u obzir benefite koji trenutno važe za električna vozila o umanjenju carine, ovaj Elektrificirani Streamliner i Svjetski automobil 2023. godine u tri kategorije možete dobiti za 85.490 KM s PDV, a najveći paket opreme Luxury s baterijom dugog dometa od 77.4 kWh za 111.390 KM s PDV. Ako tome dodamo još 10.000 KM koji su predviđeni za subvenciju od Vlade FBiH dođemo do početne cijene od 75.490 KM.

Očekujemo jednako interesiranje i zanimanje kao što je bio slučaj s modelom IONIQ 5, koji je prethodne godine ponio titulu Svjetskog automobila godine kao IONIQ 6", kazali su u Hyundai Auto BH.

Kopirati
Drag cursor here to close