Nizozemac brži od Hamiltona

Verstappen slavio na VN Meksika

Trideset godina nakon slavlja Williamsa opet je jedan bolid Adriana Neweya pobijedio u Meksiku, onaj Red Bulla i Maxa Verstappena koji je sve bliže prvoj tituli svjetskog prvaka.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 07. 11. 2021. u 22:32 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bio je 16. lipanj 1991. godine. Sponzori su polako odustajali od VN Meksika, pokazat će se da je to bila pretposljednja utrka prije nego što će Formula 1 vratiti u ovu zemlju 2015. godine. Adrian Newey je bio u to vrijeme novi čovjek u Williamsu koji je dizajnirao bolid FW14. Bolid u kojem je Riccardo Patrese prvi prošao ciljem na utrci u Meksiku. Trideset godina kasnije, opet je jedan bolid Adriana Neweya pobijedio u Meksiku, onaj Red Bulla i Maxa Verstappena koji je sve bliže prvoj tituli svjetskog prvaka.

Možda pomalo iznenađujuće s obzirom na prednost koju su imali bolidi Mercedesa u kvalifikacijama dan ranije. Sjajni Verstappen je odradio veliki dio posla na startu. Iskoristio je zavjetrinu dva Mercedesa, probio se na prvo mjesto, dok je najbrži u kvalifikacijama Bottas pao na posljednje mjesto, nakon kontakta s Ricciardom. U gužvi koja se stvorila Australcu je stradalo prednje krilo, Schumacher i Tsunoda su završili svoj nastup.

Naravno situacija na stazi je prouzrokovala izlazak sigurnosnog vozila. U tom trenutku poredak je bio Verstappen, Hamilton, Perez, Gasly, Leclerc, Giovinazzi, Sainz, Vettel, Russell i Raikkonen.

Nakon odlaska SC-a, Nizozemac je polako povećavao svoju prednost ispred Hamiltona, kojem je iza leđa bio sve bliže domaći čovjek, Perez koji je imao nevjerojatnu podršku navijača. Važan trenutak dogodio se u 33. krugu, kada Verstappen ide u boks, uzima tvrđu komponentu guma i vraća kao drugi na stazu ispred Hamiltona koji je kasnio velikih osam sekundi.Vodio je u tom trenutku Perez, ali su se stvari brzo promijenile njegovim odlaskom u boks u 40. krugu.

Kako je trka prolazila tako je postalo jasnije da Hamilton teško može na prvo mjestu, dok je Perez nekako na trećem sve više prijetio Britancu. Ipak poredak na vrhu se neće promijeniti. U ostatku iza najbolje trojice, predali su se Pierre Gasly u AlphaTauriju – završio je četvrti ispred dva Ferrarija. Charles Leclerc je bio peti a Carlos Sainz šesti, što je opet solidno izdanje Ferrarija.

Zadovoljni su i u Aston Martinu s obzirom na to da je Vettel sedmi. On predvodi manju grupu bivših prvaka u poretku do devetog mjesta. Osmi je bio Kimi Raikkonen u Alfa Romeu a deveti Fernando Alonso u Alpineu. Posljednji u bodovima je bio McLarenov Lando Norris.

Kopirati
Drag cursor here to close