Kultni automobil

Prije točno 60 godina predstavljen je slavni Ford Mustang

Ovaj je model doživio golemu popularnost i postao je najuspješniji Fordov automobil još od vremena Modela A. Od te 1964. pa sve do danas Mustang se kontinuirano proizvodi, s time da je već doživio sedmu generaciju.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 17. 04. 2024. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Kroelleboelle / Kultni američki automobil Ford Mustang

Kultni automobil Ford Mustang prve generacije predstavljen je u SAD-u na današnji dan prije 60 godina, 17. travnja 1964.

Taj je model doživio golemu popularnost i postao je najuspješniji Fordov automobil još od vremena Modela A. Od te 1964. pa sve do danas Mustang se kontinuirano proizvodi, s time da je već doživio sedmu generaciju.

Jedan od direktora u Fordu u vrijeme razvoja Mustanga bio je znameniti Lee Iacocca, jedan od najpoznatijih menadžera u američkoj povijesti.

Ford Mustang predstavljen je na Svjetskoj izložbi u New Yorku (engl. New York World’s Fair). To je bila jedna od najvećih izložbi (sajmova) u povijesti SAD-a i na neki je način predstavljala vrhunac trenda. Primjerice, na tu je izložbu iz Vatikana bila dopremljena čak i znamenita Michelangelova Pietà.

Ford Mustang ostvario je i zavidnu sportsku karijeru. Prvi put se na utrci pojavio kao sigurnosno vozilo na Indianapolisu 500. Iste godine osvojio je prva dva mjesta na Tour de Franceu. Kasnije je pobijedio na još mnogo drugih natjecanja, većinom u SAD-u (SCCA Trans-Am, IMSA, Continental Tire Sports Car Challenge…).

Inače, Ford Mustang počeo se proizvoditi 10. ožujka 1964., u Dearbornu (Michigan), kako bi se do predstavljanja stigli napuniti prodajni saloni diljem SAD-a.

Niti jedan automobil u američkoj povijesti pojavom nije izazvao toliko divljenja i simpatija. Novinari i sportaši, diplomati i sitni prekupci, istinski znalci i kućanice – svi su bili složni – "zvijezda je rođena". Stampedo u prodajnim salonima nastao je već sljedećeg dana… 

Video: FIRST LOOK: 2024 Seventh-Generation Ford Mustang

Zabilježene su neke nezaboravne scene koje su izazvali opčinjeni ljubitelji automobila.

Na vanjskom parkiralištu salona Ford u Garlandu (Texas) kupac je želio prespavati u rezerviranom Ford Mustangu, dok ne stigne financijsko pokriće za njegov ček. Prolazeći pokraj Fordovog salona u Seattleu vozač kamiona s cementom zagledao se u Mustang i udario u izlog.

Tijekom prvog prodajnog vikenda četiri milijuna Amerikanaca razgledalo je izložene primjerke. Potražnja je 15 puta (!) nadmašila ponudu. Organizirane su licitacije i prodaja na lutriji, a pred mnogim salonima red čuvala policija.

Legendarni Lee Iacocca naučio je Amerikance kako na platformi konfekcijskog automobila napraviti sportski, s dušom.

"Naučimo lekciju iz koncepta Cardinal, koji je izgledao kao da su ga skrojili u Centru za socijalni rad, zagrmio je u dizajnerskom odjelu.

Cardinal su Amerikanci prepustili europskom Fordu, pa je iz njega 1960. nastao Ford Taunus P3. 

Foto: Ford / Mustang sa serijskim brojem 1

Glavni inženjer Donald N. Frey je 1962. pokrenuo projekt T-5, dvosjeda sa središnje postavljenim motorom V4, no uspjeh modela Ford Thunderbird, kabrioleta s dva sjedala, motivirao je Iacoccu da promijeni strategiju.

Dizajnom je je 'dirigirao' John Najjar. Rezultat je bio fantastičan. Generator uspjeha, uz privlačan stil, bio je i atraktivan naziv modela – Mustang, po američkom divljem konju.

Za taj je izbor, uz vrhunski dizajn, zaslužan Najjar, naravno uz Iacoccinu suglasnost, veliki ljubimac legendarnog North American P-51 Mustang, najboljeg lovačkog zrakoplova II. svjetskog rata.

"Tajna" mega-uspjeha, koji je uslijedio, transformacija je običnog američkog automobila, "konfekcijske" kompaktne limuzine Ford Falcon, u super-atraktivni, razmjerno jeftini, ali i pomalo zastarjeli "sportski" bolje rečeno lažni sportski coupe i roadster 2+2.

Upregnut je OHV motorom, ugrađenim uzdužno sprijeda i pogonom straga, preko diferencijala u krutom mostu s lisnatim oprugama.

Ford Mustang je među svim američkim automobilima napravio najbolju karijeru na europskom tržištu. U vremenima prije BMW-a došao je kao zanimljiva i jeftinija konkurencija Jaguarima i sportskim Mercedesima. 

Ford Mustang se proizvodio kao Coupe i Convertible (kabriolet), s 2+2 sjedala, dugačak 4613, širok 1732 i visok 1298 mm. Pokretao se rednim 6-cilindrašem OHV, obujma 2781 ccm, koji je razvijao 102 KS pri 4400/min.

S ručnim 3-stupanjskim mjenjačem (ubrzo je ponuđen automatski 2-stupanjski Ford-O-Matic) postizao je 154 km/h (96 mph) te do stotke ubrzavao za 14,5 sekundi.

Osnovna je cijena bila samo 2368 dolara, no Lee Iacocca je osmislio pametnu strategiju doplatnih opcija (danas je uspješno koriste sve važnije marke), pa je prosječan kupac plaćao 1000 dolara više. Volio je isticati: "Kupci toliko zaziru od osnovnih verzija, da im u konačnici cijena željene izvedbe uopće nije važna".

Ford Mustang je postao mega-hit na automobilskom tržištu te je u sljedećih pet godina Ford na njemu ostvario 1,1 milijardu dolara profita (današnjih oko osam milijardi USD). Nažalost, svaka je sljedeća generacija modela Ford Mustang bila manje uspješna… 

Video: Ford Mustang History / Evolution (1964 - 2019)
Kopirati
Drag cursor here to close