VN Bahreina prva utrka

Nova sezona kao početak nove ere

Nova pravila su, inače, prilično opsežna i ono što je golim okom na prvu vidljivo, promijenila su fizički izgled bolida. Od prednjeg i zadnjeg krila, većeg promjera točkova, jer je Prielli nakon godinu dana čekanja uveo nove 18-inčne gume...
AutoMoto / AutoMoto Sport | 18. 03. 2022. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije kako smo navikli, od korone su se stvari promijenile, treću godinu zaredom nema VN Australije na početku sezone, nema više navijanja satova i ranijih buđenja (barem ne na startu). Sada je već tu Bahrein i trkalište Sakhir koji će biti domaćini prve utrke nakon kontroverzne završnice lanjske sezone u Abu Dhabiju prije malo više od tri mjeseca.

Na početku nove 73. po redu sezone, koja bi po mnogim najavama mogla biti istovremeno početak nekog novog života u Formuli 1, nove ere kako će netko reći. Nova pravila su, inače, prilično opsežna i ono što je golim okom na prvu vidljivo, promijenila su fizički izgled bolida. Od prednjeg i zadnjeg krila, većeg promjer točkova, jer je Prielli nakon godinu dana čekanja uveo nove 18-inčne gume koje su u promjeru narasle sa 660 na 720 mm, prednji točkovi su teži 2.5 kg po jednom, a zadnji 3 kg. Gume bi vozačima trebale omogućiti da više pritišću na dužim dionicama uz manje pregrijavanja.

Proizvođači motora do 1.3. morali su homologirati 1,6-litreni V6 motor, turbo punjač, MGU-H, ispušni sustav, gorivo i maziva, a do 1.9. moraju homologirati MGU-K, kontrolnu elektroniku i spremnik energije. Između ostalog došlo je do promjene kada su u pitanju kvalifikacije i utrka što se tiče izbora guma.vozači utrku smiju startati na kojim god gumama žele, a ne na onom setu na kojem su odvozili najbolje vrijeme u Q2 što je dosad vrijedilo za vozače koji se plasiraju u Q3.

Uvodi se virtualna kontrolna soba (kao VAR u nogometu), ukida se izravna komunikacija predstavnika momčadi s trkaćim direktorom, a došlo je i do revizije procedure uslijed ponovnoga starta utrke. Uvodi se virtualna kontrolna soba (kao VAR u nogometu), ukida se izravna komunikacija predstavnika momčadi s trkaćim direktorom, a došlo je i do revizije procedure uslijed ponovnoga starta utrke. Opet ćemo imati tri sprint utrke s tim da će sada osam vozača u istim osvajati bodove.

Ono što je važno za vozače i njihove obaveze prema medijima, sada je druženje s novinarima prebačeno sa četvrtka na petak ujutro. Ukupno imamo 22 utrke u kalendaru, VN Saudijske Arabije se vozi nakon Bahreina, sadam dana poslije. U srpnju i listopadu će se voziti po četiri utrke.

Kada su u pitanju vozačke postave bilo je određenih promjena. Tako će ove sezone za Alfa Romeo F1 Team voziti Valtteri Bottas i novajlija Guanyu Zhou, Kinez. Kevin Magnussen se vraća nakon dvije godine boravka u Americi i nastupa u Indy Car i IMSA seriji, dok je George Russell zvanično drugi vozač Mercedesa.

Kopirati
Drag cursor here to close