Freitas i Wittich zamjena za Masija

Masi bivši, uskoro VAR u Formuli 1

"Izravna komunikacija tijekom utrke, koja se trenutno prenosi uživo na TV-u, bit će uklonjena kako bi se trkaćega direktora zaštitilo od bilo kakvoga pritiska i kako bi mu se omogućilo da odluke donosi mirno", tvrdi prvi čovjek FIA-e.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 17. 02. 2022. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ono čemu se pisalo i govorilo nakon burnog završetka prošle sezone, dogodilo se par mjeseci kasnije. Podsjećamo da je FIA najavila da će detaljno istražiti događaje s posljednje utrke sezone u Abu Dhabiju, te da su moguće eventualne promjene u strukturama kako bi se ubuduće izbjegle situacije poput one s posljednje utrke.

Tako je FIA na čelu s novim predsjednikom Mohammedom Ben Sulayemom odlučila maknuti Michaela Masija.Osim odlaska Masija, krovna organizacija Formule 1 (FIA) će promijeniti i postojeće procedure vezano za događanja s posljednje utrke prošle sezone. Kada je u pitanju nasljednik Masija, to neće biti jedna osoba, već dvije. Riječ je o Eduardu Freitasu, dosadašnjem direktoru utrka WEC serije te Nielsu Wittichu, nekadašnjem direktoru utrka serije DTM.

Predsjednik organizacije Mohammed Ben Sulayem također je potvrdio ‘totalnu reformu’ kontrole utrka, posebno kod formiranja Virtualne Kontrole Utrka, po uzoru na nogometni VAR.

"Kreirat ćemo virtualnu sobu kontrole utrke kako bismo pomogli trkaćem direktoru u procesu donošenja odluka. Kao video asistencija sucu, VAR u nogometu, nalazit će se u jednom od FIA-inih ureda izvan staze. Drugo, izravna komunikacija tijekom utrke, koja se trenutno prenosi uživo na TV-u, bit će uklonjena kako bi se trkaćega direktora zaštitilo od bilo kakvoga pritiska i kako bi mu se omogućilo da odluke donosi mirno. Treće, procedura vraćanja vozača u krug s vodećim iza sigurnosnoga automobila bit će razmotrena od strane F1 vijeća sportskih savjetnika i prezentirana na idućem sastanku F1 Komisije prije početka sezone. I dalje će se moći postavljati pitanja trkaćem direktoru prema dobro definiranom i neintruzivnom procesu", naglasio je Ben Sulayem

Kopirati
Drag cursor here to close