živi bili pa vidili

Usvojena reformska agenda za bolji život građana BiH

Vijesti / Flash | 10. 06. 2015. u 14:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na sjednici u Sarajevu Ekonomsku reformsku agendu za BiH, rekao je na pres-konferenciji nakon sjednice predsjedavajući Denis Zvizdić. Njega je Vijeće ovlastilo da bude potpisnik Agende kao i zajedničke izjave bosanskohercegovačkih vlasti državnog i entitetskih razina.

Zvizdić poziva sve aktere koji trebaju potpisati Agendu da to učine u najskorije vrijeme kako bi počela provedba predviđenih ekonomskih mjera u zemlji. Vlada Federacije je također usvojila Agendu, a Zvizdić, koji naglašava da je ona projekt zajedničkog rada i kontakata, smatra da će to učiniti i Vlada Republike Srpske.

Agenda, koja se odnosi na potrebu oporavka, modernizaciju i razvoj ekonomskih prilika u Bosni i Hercegovini, sadrži i listu desetaka specifičnih mjera na čijem donošenju, u formi zakona, treba da se angažira Vijeće ministara. Mjere se, između ostalog, odnose na kvalitetnije poslovno okruženje u zemlji, više investicija, domaćih i stranih, atraktivniji ambijent za nova ulaganja te na povećanje broja radnih mjesta.

Odnose se također na konsolidaciju javnog duga, akcioni plan za borbu protiv terorizma i niz drugih potrebnih koraka među kojima je veća transparentnost javnih službi. Zvizdić je podsjetio da se jednak broj mjera, pa i više, odnosi na potrebni angažman dviju entitetskih vlada u BiH.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da neće dati suglasnost na reformsku agendu, jer se u tom dokumentu spominju i neka pitanja koja nisu sadržana u izjavi o reformama koju su ranije potpisali lideri stranaka.

''Agenda za nas ne postoji. Ja sam predsjednik RS-a, i nju predstavljam i moje suglasnosti za to nema, šta god ko mislio', ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kazao je i da nema potrebe da se pravi bilo kakva agenda i da to, kako kaže, to niko nije tražio, jer to ne znače ni raniji potpisi na izjavu o reformama, a da problema ne bi bilo da se svi pridržavaju tog dokumenta.

Akcijski plan protiv širenja oružja za masovno uništenje

Vijeće ministara BiH donijelo je Nacionalni akcijski plan Bosne i Hercegovine za implementaciju Rezolucije 1540 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koji je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova, s ciljem poduzimanja i provođenja efikasnih mjera protiv širenja oružja za masovno uništavanje, sredstava za njihovo prenošenje i srodnih materijala.

Nacionalni akcijski plan fokusiran je na jačanje dijaloga i saradnje o neširenju naoružanja, regionalnu suradnju, unapređenje državnog zakonodavstva i regulatornog okvira, a sadrži i aktivnosti poduzete od posljednjeg državnog izvještaja koji je dostavljen Odboru u 2012. godini.

O isteklim mandatima rukovodećih službenika

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Generalnog tajništva o podacima o trajanju i isteku mandata imenovanim licima u institucijama i tijelima iz nadležnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uz sugestije na sjednici.

Zadužena su resorna ministarstva da preispitaju zakonitost provedene procedure za svaki već dostavljeni prijedlog za imenovanje rukovoditelja i drugih tijela (upravnih odbora) iz nadležnosti Vijeća ministara te da Vijeću ministara predlože način postupanja po svakom prijedlogu pojedinačno. Na osnovu informacije Generalnog tajništva o isteku mandata rukovoditeljima u institucijama iz nadležnosti Vijeća ministara zadužena je Agencija za državnu službu BiH da, u suradnji s nadležnim institucijama BiH, raspiše javne oglase za popunjavanje radnih mjesta rukovodećih državnih službenika.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti da, u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH, raspiše javne oglase za izbor i imenovanje: direktora Službe za poslove sa strancima i zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zaduženo je da, u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH, raspiše javne oglase za izbor i imenovanje: direktora i zamjenika direktora Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i pet članova Upravnog odbora Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da, u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH, raspiše javne oglase za izbor i imenovanje: članova Vijeća za poštanski promet BiH i direktora Regulatornog odbora željeznica BiH. Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH, raspiše javni oglas za izbor i imenovanje jednog člana Komisije za koncesije BiH, kojem ističe mandat 13.7.2015. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH zadužen je da predloži kandidate za imenovanje koordinatora i zamjenika koordinatora za reformu javne uprave pri Uredu predsjedavajućeg u skladu s točkom II st. l. i 4. Odluke o uspostavljanju Ureda koordinatora za reformu javne uprave, s tim što je ranije dostavljen prijedlog za imenovanje zamjenika koordinatora.

Zaduženo je Ministarstvo financija i trezora da pripremi prijedlog odluke o raspisivanju javnog oglasa za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sudjelovanje pripadnika OSBiH i policijskih službenika u mirovnim misijama UN

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i policijskih službenika u operacijama podrške miru, koji će Ministarstvo obrane dostaviti Parlamentarnoj skupštini i Predsjedništvu BiH.

Vijeće ministara BiH predložilo je da Parlamentarna skupština BiH ocijeni opravdanim i odobri nastavak sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama podrške miru, i to: u mirovnoj misiji UN-a u DR Kongo; u mirovnoj misiji UN-a u Republici Mali; u NATO vođenoj misiji „Odlučna podrška“ u Afganistanu; u mirovnoj misiji UN-a u Liberiji devet policijskih službenika uz mogućnost povećanja kontigenta; u mirovnoj misiji UN-a u Južnom Sudanu, odnosno Abeui 36 policijskih službenika uz mogućnost povećanja kontigenta; u mirovnoj misiji UN-a na Kipru osam policijskih službenika uz mogućnost povećanja kontigenta, stoji u priopćenju Vijeća ministara BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close