Dom naroda

Ustavnopravna Komisija: Ovo je mrcvarenje, ovo nema smisla

Vijesti / Flash | 25. 04. 2017. u 11:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna Komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je usuglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom državnog parlamenta.

Također je utvrdila usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je također predložio Zastupnički dom.

Predloženim izmjenama i dopunama ova dva zakona predviđa se ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane dužnosnike u institucijama BiH.

U obrazloženju predloženih rješenja navodi se da se ovakve izmjene postojećeg zakonodavstva predlažu radi uvažavanja socijalne realnosti.

Članovi Ustavnopravne komisije utvrdili su usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio Zastupnički dom.

Predloženim izmjenama bi bili izjednačeni koeficijenti za obračun plaće za državne i policijske službenike, odnosno koeficijenti za obračun plaće za policijske službenike od čina ''mlađi inspektor'' do čina ''glavni inspektor'' bili bi izjednačeni s koeficijentima državnih službenika od radnog mjesta ''stručni suradnik'' do radnog mjesta ''rukovodeći državni službenik''.

Neki članovi Komisije su postavili pitanje ima li, ukoliko se ovaj zakon usvoji, novca za njegovu realizaciju.

''Nismo mi protiv. Dapače, vidimo da treba mijenjati, ali suočeni smo s problemom financijske naravi. Mislim da, kad se bude ovaj prijedlog razmatrao na Povjerenstvu za financije i proračun, da bismo ipak morali dobiti barem kakva-takva jamstva od Ministarstva, odnosno Vijeća ministara BiH mogu li se iznaći sredstva barem dijelom, pa da vidimo kad početi primjenjivati ovaj zakon'', kazao je član Komisije Bariša Čolak.

Ustavnopravna komisija je utvrdila usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a koji predviđa da do kraja ove godine RTV pristojbu nastavljaju naplaćivati telekom operateri.

Član Komisije Sredoje Nović je prilikom diskusije postavio pitanje što je sa zaključkom parlamentarnih domova u vezi s ovim problemom, odnosno šta je s izradom prijedloga novog zakona.

''Ovo je mrcvarenje. Ovo nema smisla raditi dalje, mi produžimo šest mjeseci, pa godinu šutimo. Mislim da to radimo od 2015. godine. Hoćemo li se malo uozbiljiti pa da kažemo, predlažemo novi zakon, ili da ne pravimo lakrdiju. Ili da produžimo i kažemo da je to trajno'', kazao je Nović.

Komisija je utvrdila usuglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prihvatila je Izv??št?? ? r?du Pravobraniteljstva BiH z? 2016. godinu te Izvještaj o provođenju lokalnih izbora 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close