Umirovljenici ne znaju

Tko je naredio 'otkidanje' mirovina?

Vijesti / Flash | 07. 06. 2014. u 11:38 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije donijela odluku o umanjivanju mirovina kako bi se novac usmjerio kao pomoć postradalim od poplave'', rekao je Agenciji Fena premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Dodao je kako je navikao da se ''zasluga za sve dobro što se dogodi pripada nekom drugom, ali krivica po pravilu za sve negativno se adresira Vladi''.

''Istina je da je to odluka Udruženja umirovljenika koje na taj način ustvari želi osigurati novac za svoj fond solidarnosti iz kojeg žele pomoći svojim članovima umirovljenicima koji su u ovoj nesreći ostali bez krova nad glavom ili im je dom oštećen. Nažalost, i jedna takva plemenita ideja se koristi kao povod za politikanstvo i napad na Vladu'', rekao je Nikšić.

Naime, iz Federalnog zavoda MIO objavljeno je kako će svim umirovljenicima koji žive u Federaciji BiH od mirovina za svibanj biti obustavljen određeni iznos kao doprinos humanitarnoj akciji koja je pokrenuta u cilju pomaganja umirovljenicima koji su najteže nastradali u nedavnim poplavama.

Odvajanje iznosa za ovu namjenu vršit će se ovisno o iznosu mirovine, te će tako umirovljenicima koji primaju mirovinu u visini iznosa najniže mirovine biti obustavljena 1 KM. Onima koji primaju iznose od najniže do zajamčene bit će obustavljene 2 KM, umirovljenicima koji imaju mirovine u iznosi između zajamčene i 869 KM bit će obustavljene 2,5 KM, dok će oni koji imaju mirovine jednake ili veće iznosu od 870 KM biti odustavljene 3 KM.

No, prema tvrdnjama iz federalnog mirovinskog zavoda, umirovljenici koji ne žele da im se umanji mirovina, mogu to naknadno prijaviti.

''Ako netko od korisnika nije spreman iskazati solidarnost s umirovljenicima koji su stradali u poplavama, i ovim, ipak simboličnim iznosom, pomoći onima koji su u poplavama ostali bez cjelokupne imovine, može se obratiti najbližem udruženju umirovljenika, navesti da se ne slaže s navedenim, jednokratnim odbijanjem, te će mu odbijeni iznos biti vraćen prilikom sljedeće isplate mirovina'', tvrde u Zavodu MIO.

Ali, čini se kako većina umirovljenika nije imala pojma da će do ći do spomenutog smanjenja, a neki su umirovljenici kontaktirali i redakciju portala Bljesak.info tvrdeći kako ne znaju ništa o tome da im se umanjuje mirovina i da se to, iako se radi o simboličnom iznosu, čini bez njihova znanja.

Zavod je potvrdio kako za umanjenje mirovina ima suglasnot udruženja umirovljenika na svim razinama, a ovim bi se iznosom ugroženima osiguralo pola milijuna KM.

Nikšić je pak rekao kako je ''izuzetnim naporima Zavoda MIO i Vlade Federacije jučer (u petak, op.a.), usprkos prirodnoj katastrofi koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu i regiju, započela isplata redovnih mirovina u Federaciji BiH.

No, i prilikom isplate umirovljenici iskazuju nezadovoljstvo jer će, po svemu sudeći, velika većina mirovine dočekati tek sredinom idućeg tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close