Skupština HNŽ

Srbi i dalje traže izglasavanje konstitutivnosti u HNŽ

Vijesti / Politika | 04. 09. 2017. u 06:48 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru oglasila se priopćenjem za javnost u kojem poziva zastupnike u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) da na dnevni red iduće sjednice stave i usvoje amandmane na Ustav HNŽ-a kojima će se, kako se navodi, osigurati da Srbi budu konstitutivan narod u spomenutoj županiji.

Iz Koordinacije vjeruju kako će zastupnici i političke stranke iz kojih dolaze imati toliko političke korektnosti i nakon 15 godina pristupiti izmjenama Ustava HNŽ-a kojima bi se Srbi uveli kao konstitutivan narod.

Navode i to kako je potpredsjednica Skupštine HNŽ-a iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić najavila da će amandmane na Ustav HNŽ-a predložiti kao dopunu dnevnog reda na idućoj sjednici, jer, kako ističu, na Kolegiju Skupštine nije bilo volje da se ta točka stavi na dnevni red.

Ako se to ne dogodi, iz Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru navode kako će to biti jasna poruka tko je protiv toga da Srbi budu ravnopravan narod ali i poruka da su Srbi u HNŽ-u građani drugoga reda.

Navode kako traže minimum poštovanja ustavnih i zakonom zagarantiranih prava.

"Ukoliko se i ovog puta političke stranke i zastupnici u Skupštini HNŽ-a ogluše na naš zahtjev bit ćemo prinuđeni posegnuti za drugim demokratskim sredstvima, te zatražćiti zaštitu od političara iz Republike Srpske, te međunarodnih organizacija" stoji u priopćenju iz Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.

Poručuju kako Srbi u HNŽ-u ne žele biti instrument ni predmet političkih prepucavanja te da ih ne zanimaju politički dilovi.

Kopirati
Drag cursor here to close