Političke elite

SPP: Neopozive ostavke odgovornih početak su rješenja problema

Vijesti / Flash | 08. 02. 2014. u 12:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka pravde i povjerenja (SPP) smatra kako su socijalni bunt i neredi koji su se dogodili u dobroj mjeri opravdani, ali ne i paljenje zgrada institucija vlasti, te kako odgovorne osobe, zbog kojih je i došlo do prosvjeda, trebaju hitno podnijeti neopozive ostavke.

- Neki su to već učinili, kao što je premijer Tuzlanske županije Sead Čaušević, ali sa zakašnjenjem, jer bi vjerojatno protesti bili zaustavljeni i ne bi došlo do eskalacije na ostale gradove u Federaciji BiH - priopćili su iz SPP-a.

U SSP-u ističu kako je, za razliku od prosvjeda u Tuzli, Sarajevu, Zenici i Bihaću, najspecifičniji sinoćnji slučaj nereda u Mostaru, gdje su u vrlo kratkom vremenu zapaljene izvršne i zakonodavne institucije Hercegovačko-neretvanske županije te Gradskog vijeća i Gradske uprave Mostara, kao i prostorije dviju stranaka.

- Nakon ovakvih događanja moraju uslijediti ostavke odgovornih, kaznene prijave protiv odgovornih zbog nesavjesnog rada i zlouporabe položaja i ovlasti, i procesuiranje odgovornih za gospodarski kriminal - smatraju u SSP-u.

SPP podržavamo rad policije i MUP-a HNŽ-a, ali privođenje predsjednika Unije neovisnih sindikata Federacije BiH Josipa Milića i njegovo zadržavanje u policiji, smatra apsolutno neprimjerenim.

- Prosvjedi nisu bili najavljeni od spomenutog sindikata i ne vidimo kako bi njihov predsjednik mogao biti odgovoran. Prije bi rekli da se njegovim privođenjem neki drugi žele amnestirati od odgovornosti, a to su prije svega oni koji već šest mjeseci ne mogu održati sjednicu Vlade HNŽ-a - navode u SPP-u.

U ovoj stranci smatraju kako se daljnje najave i prosvjedi jedino mogu zaustaviti žurnim ostavkama premijera i dužnosnika koji nisu ništa učinili da osiguraju minimum ljudskih prava svojih građana.

- Apsolutno smo protiv nasilja i ugrožavanja bilo čijeg života i imovine, ali razumijemo zahtjeve razočaranih djelatnika koji su na čekanju ili im se pripremaju otkazi i stečaj, te velikog broja mladih koji su bez posla i obiteljske perspektive.

Političke elite cijelo vrijeme i dalje ne mare za opće dobro i iz svojih vila i dvoraca bilo u Bosni i Hercegovini ili u inozemstvu te po Jadranskom moru, razmišljaju kako će kupiti novu jahtu ili skupocjeni automobil. Za to vrijeme velika većina naroda je siromašna i jedva preživljava, što je i dovelo do ovog socijalnog bunta - navodi se u priopćenju Ured za odnose s javnošću SPP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close