Čović na kavi

Nema većeg šamara

Vijesti / Flash | 27. 02. 2017. u 10:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U odgovoru na pismo neću jasno reći da sam za reviziju ili da nisam, jer moramo zaštiti Predsjedništvo BiH kao instituciju. Ne možemo odvojeno razgovarati ni s kim, a time ni s Međunarodnim sudom'', rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović na druženju s novinarima.

Dodao je kako pojedinac ne može govoriti u ime Bosne i Hercegovine, jer ''tu dolazimo u novu opasnost da ne dobijemo Zakon o vanjskim poslovima, kojeg svakako nemamo''.

''Nema većeg šamara kojeg smo dobili. Ovakav način korespondencije govori kakva je situacija u Bosni i Hercegovini'', rekao je Čović o pismima koja su upućena iz Haaga članovima Predsjedništva BiH.

''Vidjet ću kako ću odgovoriti. Jednom smo napravili grešku i sada vidimo posljedice. Dio vlasti kaže da je u tehničkom mandatu. Ja sam stava da u ime BiH moramo govoriti jednim glasom. Moramo zakazati hitnu sjednicu i pronaći rješenje i jedinstven stav. Je li je on revizija ili ne, koncensus se mora pronaći, makar sjedili pet sati'', dodao je Čović.

Čović je rekao kako će se vjerojatno već danas naći načina da s predstavnicima SDA dogovori razgovor dviju stranaka čija će tema biti ''kriza koju moramo prevladati'' te da je siguran da će te razgovore obaviti vrlo brzo, odmah nakon SDA, i sa Savezom za bolju budućnost BiH.

''Onda ćemo ići dalje s drugim strankama, jer ja drugog puta ne vidim'', naveo je.

Istaknuo je da ne vidi mogućnosti pregrupiranja političkih snaga u BiH, podsjećajući da je to govorio i prije pola godine i prije godinu dana, te da jednako misli i danas.

''Ovo je parlamentarna većina koja će dočekati izbore 2018. godine. Koliko uspješno, ovisi što ćemo dalje raditi. Ne vidim mogućnosti za bilo što da se može napraviti kao preinaka'', kazao je Čović te dodao, da je uvjeren da je to tako.

Po njegovim riječima, ako se pokaže da postoji neka druga većina, i u bošnjačkom i u srpskom narodu, to je u redu.

''U hrvatskom sam siguran da danas kroz HNS imamo apsolutnu potporu za ovo što radimo. To je samo moja procjena. Pokušat ćemo sa stranačkim sastancima izaći iz ovoga, u ova tri ili četiri dana intenzivirati i tražiti ta rješenja'', naveo je Čović.
Što se tiče izbornog zakona, Čović je rekao da je HDZ ponudio prijedloge, te tvrdi da se oko ustrojstva Predsjedništva BiH svi slažu, te ističe da je mali problem kad je u pitanju Dom naroda i da ima još nekih prijedloga oko Mostara, ali smatra da 2018. godinu BiH mora bih dočekati s novim izbornim zakonom i da će on vjerojatno biti donesen u sljedećih mjesec-dva.

Kopirati
Drag cursor here to close