i tako sedam puta

Neće on ništa: Kako su njemačke službe promašile 'cijeli fudbal'?

Vijesti / Flash | 29. 12. 2016. u 15:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako piše „Süddeutsche Zeitung“, njemački Centar za zajedničku borbu protiv terorizma (GTAZ) sedam puta je kao temu razgovora imao atentatora iz Berlina Anisa Amrija.

Sve to se dogodilo u relativno kratkome vremenu između veljače i studenog 2016., ali unatoč činjenici da je bio redovito praćen, nije se računalo s time da je spreman na teroristički akt.

Dokumenti nadležnih službi, nastali samo pet dana prije izvršenja krvoprolića na božićnom sajmu, ukazuju kako je Amri putem interneta tragao za informacijama o tome kako napraviti improviziranu eksplozivnu napravu na bazi materijala kao što je TNT.

Još čudnije njemačkoj javnosti sada zvuči informacija kako se ovaj terorist još u veljači ponudio takozvanoj Islamskoj državi kao terorist samoubojica, što je bio njegov prvi službeni kontakt s ISIL-om.

Izvještaj GTAZ-a također kaže kako je dva puta raspravljano o mogućnosti da Amri u tajnosti planira teroristički napad u Njemačkoj, ali je oba puta ta opcija odbačena.

Zanimljivo je kako je Anis Amri prije terorističkog napada u Berlinu u više navrata koristio različite identitete.

Državno odvjetništvo u Duisburgu je protiv njega u travnju ove godine pokrenulo istragu zbog prijevare prilikom dobivanja socijalne pomoći, jer se sumnjalo da je pomoć koristio na više imena, prenosi „Spiegel“.

Sumnjalo se da je takvu vrstu prijevare počinio u studenome 2015.

Sve ove činjenice u javnost se plasiraju tek nakon što je Tunižanin počinio napad na božićnom sajmu, usmrtivši 12 osoba, a ranivši njih 50.

Kao što je poznato, Amri je ubijen u Milanu, prilikom razmjene vatre s policijom, a „Corriere della Sera“ zaključuje kako je u Italiju došao s namjerom da se sakrije u mjestu Aprilia ili eventualno na širem području Rima, gdje je ranije živio.

Kopirati
Drag cursor here to close