Na skupu podrške Erdoganu u Koelnu oko 40.000 ljudi
''Podrška demokraciji''
OBJAVA: Ponedjeljak, 1. kolovoza 2016. 6:57
IZVOR: Fena
AUTOR: M.M.
Njemačka erdogan prosvjed
0

Na skupu podrške turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u nedjelju u Koelnu okupilo se oko 40.000 sudionika

Na rubu skupa je došlo i do manjih sukoba između turskih nacionalista i sudionika jednog prosvjeda Kurda.

Pod sloganom "Da demokraciji, ne državnom udaru" u Koelnu se okupilo oko 40.000 Turaka građana Njemačke ali i okolnih zemalja poput Nizozemske i Belgije u znak prosvjeda protiv propalog pokušaja puča 15. srpnja u kojem je ubijeno više od 260 ljudi, a izazvao je masovna uhićenja i čistku vojske, vlasti i javnih služba.

Jedan od sudionika susreta Unije europsko-turskih demokrata je uoči skupa u nedjelju prijepodne najavljivao preko 50.000 sudionika skupa.

Skupu, koji je službeno najavljen kao skup "podrške demokraciji" ali je od njemačke javnosti okarakteriziran kao skup podrške turskom predsjedniku Reccepu Tayyipu Erdoganu, se putem video veze trebao direktno obratiti i sam turski predsjednik, ali su to njemački sudovi zabranili što je izazvalo oštru reakciju turskih vlasti.

''Pitamo se koji je pravi razlog zbog kojih su njemačke vlasti zabranile obraćanje turskog predsjednika svojim sljedbenicima'' rekao je Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin a turski ministar za europska pitanja Oemer Celik je rako kako zabrana predstavlja "povredu demokratskih principa".

Turski ministar sporta i mladeži Akif Cagaty Kilic, koji je prisustvovao skupu u Koelnu, je također kritizirao zabranu obraćanja Erdogana okupljenima u Koelnu.

Policija u Koelnu je prije toga zabranila direktno uključivanje video-vezom kako bi spriječila "situaciju nabijenu emocijama".

Paralelno s okupljanjem pobornika Erdogana s jedne strane Rajne, s druge strane, u gradskom središtu je održano nekoliko prosvjeda lijevih političkih organizacija, među kojima su bili i predstavnici Kurda te prosvjed desno-ekstremne stranke Pro NRW na kojem se okupilo oko tristotinjak sudionika.

Do incidenta je došlo kada su na jednom trgu u središtu Koelna turski nacionalisti napali prosvjed pro-kurdskih organizacija.

Njemački političari i velik dio javnost već danima oštro kritiziraju skup u Koelnu govoreći o "produženoj ruci Erdogana u Njemačkoj".

Mnogi političari podršku Erdoganu od strane Turaka i građana Njemačke turskog porijekla doživljavaju kao dokaz nedovoljne integracije i nepoštivanje osnovnih demokratskih načela na kojima počiva Njemački ustav.

''Tko plješće demontiranju turske demokracije taj ne priznaje temeljne vrijednosti Njemačkog ustava'' rekao je glavni tajnik CDU-a Peter Tauber u razgovoru za Welt am Sonntag, prenosi agencija Hina.

Njemački političari su kritizirali i dolazak turskih ministara na skup u Koeln dok u isto vrijeme turski predsjednik zabranjuje zastupnicima Bundestaga posjet njemačkim vojnicima stacioniranim u Turskoj.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je uoči skupa kako turski sukobi ne smiju biti uvezeni u Njemačku.

Njemačko-turski odnosi već su mjesecima napeti zbog učestale kritike politike predsjednika Erdogana od strane njemačkih medija, a kulminirali su nakon što je Bundestag osmanski pokolj nad Armencima u Prvom svjetskom ratu okarakterizirao kao genocid.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.