Preko 1700 požara

Kronologija požara u HNŽ-u: Hitno potrebna nabavka letjelice

Vijesti / Flash | 19. 07. 2017. u 10:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji od početka godine zabilježeno je preko 1700 požara.

Zahtjev za pomoć u gašenju požara iz zraka upućen je 8 puta prema Oružanim snagama BIH te jednom prema EUFOR u BiH .

Kronologija požara

Prva velika serija požara koja je zahvatila HNŽ-e počela je 24.06.2017 godine u Jablanici kada je na strmim, visokim i minama kontaminiranim liticama Čvrsnice grom zapalio šumu.

Pošto je odmah na početku bilo jasno da je požar moguće gasiti samo iz zraka, CZ općine Jablanica traži zahtjev za angažiranje helikoptera, koji preko Operativnog centar CZ HNŽ-e odobrava ravnatelj Uprave za CZ i vatrogastvo i šalje prema Federalnom operativnom centru u Sarajevu, koji dalje po standardnoj proceduri prosljeđuje u ministarstvo Sigurnosti BIH.

Oružane snage BiH odobravaju zahtjev i helikopteri djeluju na terenu i požar je zaustavljen u svom širenju. Dana 2.7 izbija novi požaru Općini Neum kod sela Drijen koji kasnije zahvaća i Općinu Ravno.

Dana 5.7 općina Ravno je zahvaćena velikim požarom i unatoč angažmanu svih raspoloživih vatrogasnih snaga kako iz Ravnog tako i susjednih općina ne uspijeva se lokalizirati te je CŽ primorana tražiti zahtjev za angažiranje helikoptera što po poznatoj proceduri kruži do oružanih snaga BIH koji i ovaj put izlaze na teren i uspješno gase požar.

Na području Grada Mostara 7.7.2017. izbija veliki požar u Miljkovićima te uslijed udara groma požar i na Raškoj Gori za koji je zatražen i zahtjev za helikopter. Novi požari izbijaju u Pologu i Međinama također općina Mostar.

Na velikoj površini vatrena stihija prijeti kućama i stambenim objektima te smo i u ovom slučaju primorani da bi zaštitili ljude i materijalna dobra tražiti pomoć OS BIH. Požar na području općine Neum 8.7. proširio se na veće područje i prijeti stambenim objektima te je požarna linija bila duga 15 km.

Vatrogasci iz susjednih općina Čapljine , Ravnog i Stoca te iz Slanog ( Hrvatska) na poziv Uprave za CZiV su pomogli i obranili kuće. Na lokalitetu Pješevac općina Stolac dolazi do požara gdje je pričinjena veća materijalna šteta na voćnjacima i vinogradima, te se požar ponovo proširio u pravcu općine Neum.

Novi požari izbijaju iznad Mostara šireći se prema Podveležju te veliki požar u Biletićima (općina Čitluk) gdje u gašenju pomažu postrojbe iz Mostara i Čapljine te uspješno gase požar.

''Ovo je samo kratka kronologija dešavanja koji su zadesili HNŽ-e gdje se jasno vidi kakav ozbiljan problem imamo kada su u pitanju požari. U jednom trenutku 6 općina, što je više od pola županije HNŽ-e zahvaćeno je ozbiljnim požarima koji prijete i ljudima i stambenim objektima'', priopćeno je iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

U posljednjih 20-ak dana na području HNŽ-e zabilježeno je preko 400 vezanih požara sa ukupnom vatrenom linijom preko 50 km. Većina požara je bila na nepristupačnim i minsko kontaminiranim područjima.

Helikopter OS BIH je djelovao na požarištima u Ravnom i više puta u Jablanici. Vatrogasne postrojbe u pojedinim općinama nemaju dovoljno vatrogasca da bi se sami uspješno izborili sa velikim požarima na nepristupačnim mjestima pa često pomažu postrojbe susjednih općima.

Nepristupačan teren

Iako većina ovih požara je ugašena i stavljena pod nadzor djelovanjem vatrogasaca sa zemlje, problem predstavljaju požari na teško pristupačnim i minama kontaminiranim mjestima koje je nemoguće gasiti sa zemlje i tada je CŽ primorana obratiti se OS BIH koji jedini mogu pomoći u tom trenutku i gasiti požar iz zraka.

Oružane snage BIH kao i uvijek do sada su izašle u susret pa često i po nemogućim uvjetima gasile vatru.

Procedura za podizanje helikoptera je jasno propisana i uvijek ispoštovana od strane Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastva, iako sama jako kompleksna i komplicirana.

Zbog velikog broja požara koji zadese prvenstveno HNŽ-e krajnje je vrijeme da veći nivoi vlasti razmisle o nabavci letjelica za gašenje požara bilo polovnih ili novih, te da time efikasnije i brže djelujemo pogotovo na početku požara te time smanjimo širenje i kasnije veće probleme, te rasteretimo i OS BIH .

Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo nije sama u mogućnosti da nabavi takvu vrstu letjelica. Uprava je u skladu svojih mogućnosti dodijelila svakoj općini po jedno vozilo i trenutno završava fazu nabavke još po jednog vozila, čime bi svaka općina dobila po dva nova vatrogasna vozila , instaliran je sustav za rano otkrivanje požara u općinama Neum , Ravno i Čapljina kroz projekt Holistic.

Nabavka letjelice

''U zaštitu i prevenciju od požara se ulažu znatna sredstva ali bez letjelice teško se možemo izboriti sa ovakvim požarima. Mi imamo ozbiljan problem u ovim ljetnim vremenima kada požari izbijaju svakodnevno na različitim mjestima te smo prinuđeni tražiti pomoć iz zraka od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji jedni imaju tu mogućnost. Ako smo bili ujedinjeni u poplavama i ostalim nesrećama u Državi i zajedničkim angažmanima i snagama uspješno djelovali i pokazali da možemo riješiti i najveće probleme , krajnje je vrijeme da zajedno pristupimo o ovom problemu te nađemo sredstva za nabavku letjelice za gašenje požara koja će biti svima od pomoći, ne samo u HNŽ-e u vrijeme požarne sezone'', navodi Uprava u svom priopćenju.

Kažu s pravom se postavlja pitanje a imajući u vidu učestalost ljetnih požara koji nanose nenadoknadive gubitke agrarnom i šumarskom sektoru ne samo u HNŽ-e nego i cijeloj BIH , zbog čega naša zemlja ne bi investirala u nabavku letjelica takvog tipa koje bi bile od izuzetnog značaja za cjelokupnu teritoriju kriznih područja u Bosni i Hercegovini.

''Sprečavanje požara i učinkovita borba protiv njih spasila bi hektare i hektare šume i obradivih površina koje iz godine u godinu nestaju pod vatrenim stihijama na skoro cijeloj teritoriji zemlje posebno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Kupovinu letjelice proračun bi znatno osjetio ali osjeti li proračun i štete nastale od požara, angažiranja Oružanih snaga i iznajmljivanja kanadera !?'', pitaju se u Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Kopirati
Drag cursor here to close