Nečuveno

I to je BiH: Nitko ne želi prodati vozila ministarstvu!

Vijesti / Flash | 18. 05. 2017. u 12:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezapamćen slučaj zabilježen je u Ministarstvu bezbjednosti BiH, na čiji tender za nabavku dva vozila nije stigla nijedna ponuda, pa im nije preostalo ništa drugo nego da ga ponište, objavio je Glas Srpske.

Novac za nabavku vozila osigurali su donatori, koji su bili spremni da za njih izdvojiti oko 94.000 KM. Nevjerojatan slučaj dogodio se u vrijeme kada je korupcija jedan od najvećih problema u BiH, koji je posebno rasprostranjen upravo u javnim nabavkama i pokušajima namještanja tendera kako bi na njima prošli podobni ponuđači.

I u nevladinom sektoru koji pomno motri na javne nabavke ostali su zatečeni informacijom da nijedna auto-kuća nije bila zainteresirana da dostavi ponudu.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže da jedino auto-kuće znaju odgovor na pitanje zašto se nisu pojavile na tenderu.

''Tender nije ponovo raspisan, ali će vjerojatno biti ponovljen. To nije novac iz proračuna, već donacija i on stoji i čeka. Ministarstvo ima popunjenu kvotu od osam automobila i 16 specijaliziranih vozila i čekamo da na licitaciji budu prodana otpisana vozila pa da onda raspišemo tender u okviru te kvote'', rekao je Mektić.

Upućeni u javne nabavke ističu da je sumnjivo što je Mektić odluku o poništenju tendera potpisao u prosincu 2016. i što on od tada nije ponovljen. Osim toga, planom nabavki Ministarstva sigurnosti za 2017. godinu predviđeno je da u travnju ili maju bude nabavljeno vozilo procijenjene vrijednosti 50.000 maraka s PDV-om, ali tender još nije raspisan.

''Rijetko se događa da se na tender za nabavku automobila ne javi baš nijedna auto-kuća. To je čudno i vjerojatno se radi o namještanjima koja nisu rijetka u tom poslu. To treba provjeriti, pogotovo što se radi o donaciji'', kaže sugovornik Glasa Srpske iz Vijeća ministara BiH.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana Tender kaže kako do sada nije čuo za sličan slučaj.

''Nevjerojatno je da se nitko ne javi na takav tender. Teško je ocijeniti o čemu se tu radi'', kaže Vukajlović i dodaje da je šteta da donacija ne bude iskorištena.

Ministarstvo sigurnosti je u travnju raspisalo licitaciju za prodaju korištenih vozila i ona je nedavno završena. Prodavana su četiri vozila - tri Golfa IV iz 2002. godine s početnom cijenom od 2.800 i Lada Niva proizvedena 2009. za 3.100 maraka.

Dragan Mektić je nekoliko mjeseci nakon dolaska na funkciju nabavio terenac vrijedan 100.000 KM. Pravilnikom o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je donesen s ciljem ušteda, predviđeno je da ministri u Savjetu ministara BiH mogu da koriste službena vozila srednje klase čija cijena ne smije prelaziti 100.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close