Loše kadriranje

HSP: SDA i HDZ uništavaju policiju u HNŽ-u

Vijesti / Flash | 18. 07. 2017. u 06:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatska stranka prava (HSP) u slučaju najave sudske presude oko komesara policije Hercegovačko-neretvanske župa Ilije Lasića i Amira Begića, vidi jednu veliku igru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA)'', navodi se u priopćenju Hrvatske stranke prava.

Hrvatska stranka prava, u priopćenju navodi kako je policija u HNŽ-u postala politički plijen i dio političke trgovine.

''Ono što treba zabrinuti sve građane i žitelje HNŽ-a jeste to što će se te kadrovske spletke i administrativne igre odraziti na samu sigurnost u županiji. S pravom moramo reći i nažalost, preventivno pozvati da svi oni koji mogu rade na svojoj osobnoj sigurnosti, bilo preko sustava alarma, zaštitara ili osobnog naoružanja, to i učinjene pravna nesigurnost u zapovijedanju će se ubrzo odraziti i na konkretnu sigurnost'', navodi se u priopćenju.

Najava kako je Županijski sud u Mostaru uvažio tužbu bivšeg komesara Amira Begića, odnosno da je izbor Ilije Lasića nezakonit, otvara brojna pravna pitanja njegovog rukovođenja policijom i potpisivanja službenih dokumenata i činovanjau HNŽ-u., piše HSP.

''U cijelom slučaju isključivi krivci su politički apetiti SDA i HDZ koji nikako da se dogovore o funkcioniranju zajedničke vlasti, ali i općenito odnosu Bošnjaka i Hrvata u HNŽ-u, ali drugim mjestima kao što je Srednjobosanska županija, posebice grad Jajce, i u konačnici cijeloj Federaciji BiH. Najprije, demokratska procedura podrazumijeva i demokratske stranke i subjekte u postupku što je u ovom slučaju izostalo i kod SDA i HDZ-a. SDA nije smjela za novi mandat „gurati“ komesara Begića, jer je čovjek trebao već ići u mirovinu. To je i podijelilo Neovisni odbor za izbor i imenovanje i dovelo do problema na relaciji policijskih ali i stručnih poslova u županiji. Na silu je doveden sa Širokog Brijega čovjek koje se u svemu tome odmakao od politike, ali i svog posla. Nije uvaženo nepisano pravilo da ministar i komesar ne budu iz istog naroda. Sve to je dovelo do još žešćih odnosa između samih kolega i formiranja tabora koji su doveli do pada kvalitete samog posla'', smatraju članovi HSP-a.

HSP navodi kako HDZ i SDA nisu imale mudrosti izdati suglasnost za komesara, primjerice Dragana Brkića, koji je bio kandidat ali se kasnije iz tih razloga i povukao, jer su kako smatra HSP, političari počeli glumiti policajce.

''Ljudi koji su desetljećima u policiji i sustavu zapovijedanja daleko bolje znaju sve te stručne i operativne stvari nego neki „seoski“ političari koji su se dočepali na balkanski način skupštinske fotelje. U cijelom slučaju nimalo nije nevin niti ministar Slađan Bevanda, koji će ući u anale da je u njegovom mandatu policija štrajkala. U normalnim zemljama je nezamislivo da vojska i policija štrajka i opsjeda Vladu ili resorno ministarstvo. SDA i HDZ sustavno uništavaju policiju, pa i prosvjetu, svojim stranačkim kadroviranjem i zapošljavanjem podobnih naspram sposobnih, čiju cijenu će u budućnosti platiti svi žitelji HNŽ-a i cijele Federacije BiH. Pozivamo ih da prestanu dok ne bude prekasno'', piše HSP.

Kopirati
Drag cursor here to close