Izum, a ne bomba

Dječak Ahmed napravio sat, uhićen zbog ‘bombe’

Vijesti / Flash | 16. 09. 2015. u 14:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan dječak iz američke savezne države Texas uhićen je jer je u školu donio sat koji je napravio, a za koji su policajci kazali kako liči na 'lažnu bombu'.

Ahmed Mohamed, 14-godišnji učenik devetog razreda srednje škole MacArthur u Irvingu (Texas) kazao je kako je sat privukao pažnju jednog od njegovih nastavnika koji ga je prijavio direktoru škole.

"Policajac i direktor su došli do mene i odveli me u sobu gdje se nalazilo još pet policajaca", kazao je Mohamed za lokalnu TV stanicu Dallas News u videointervjuu iz elektroničke radionice koju ima u svom domu.

Naveo je kako su ga policajci pitali da li je planirao napraviti bombu, ali je on u više navrata odgovarao kako je samo pokušavao napraviti sat.

Mohamed je dodao kako su policajci tvrdili kako je riječ o "lažnoj bombi", dok je direktor škole Daniel Cumming navodno rekao Mohamedu da će biti izbačen ukoliko ne bude dao pismenu izjavu.

"Oni su me ispitivali i pretresali moje stvari… Kasnije su me odveli u pritvorni centar za maloljetnike."

Fotografija koja prikazuje Mohameda u pritvoru nedavno se pojavila na društvenoj mreži Twitter.

U centru je policija ponovo pretresla Mohameda, napravila njegove pritvorske fotografije i uzela mu otiske prstiju prije nego što je oslobođen.

Ovaj incident ponovo je pokrenuo pitanje diskriminacije protiv muslimana u gradu Irvingu čija je gradonačelnica Beth Van Duyne privukla pažnju ovog ljeta govorima protiv islama.

Mohamedov otac, Mohamed Elhassan Mohamed, imigrant iz Sudana, izjavio je kako vjeruje da je njegov sin uhićen na rasnoj osnovi.

"On samo želi da izumi dobre stvari za čovječanstvo, no pošto mu je ime Mohamed i zbog događanja od 11. rujna, mislim da je moj sin loše tretiran“, istakao je otac.

Glasnogovornik policije James McLellan potvrdio je kako Mohamed nikada nije tvrdio da je napravio lažnu bombu.

"Cijelo vrijeme je govorio da je riječ o satu, no nije bilo detaljnijeg objašnjenja", rekao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close