Svi bez komentara

Branitelji iz Mostara zbunjeni pismom Tužiteljstva, neki već napustili BiH

Vijesti / Flash | 12. 12. 2016. u 11:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poštovani, bez komentara'', bio je šturi odgovor iz Tužiteljstva BiH na naš upit o tome može li Tužiteljstvo potvrditi da se vodi istraga protiv 21 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane iz Mostara kao što je to objavljeno prije nekoliko dana.

Naime, mostarski Dnevni list objavio je kako Tužiteljstvo BiH sumnjiči 21 bivšeg pripadnika HVO-a za ratne zločine nad Bošnjacima počinjene na području Mostara te da su za to da su osumnjičeni saznali tako što im je na kućnu adresu stigla obavijest iz Tužiteljstva BiH.

U pismu se obavještavaju da su osobe koje ih terete svojim iskazima – pod mjerama zaštite zbog opasnosti od ugrožavanja svjedoka.

Dnevni list objavio je kako se radi o 21 bivšem pripadniku HVO-a koji imaju status osumnjičenih osoba zbog sumnji za zločine počinjene u Bijelom polju, odnosno mjestu Vojno, dok se konkretno za Mostar već mjesecima očekuju najmanje četiri optužnice za zločine na području Mostara.

Iako su imena svjedoka zaštićena šiframa, i portal Bljesak.info imao je uvid u popis te u pismo koje su ove osobe primile, a ovo je, koliko je poznato, prvi put da se osobe obavještavaju na ovakav način da su osumnjičene. Unijelo je to, kako doznajemo paniku među ove ljude, a neslužbeno doznajemo kako su neki od njih već napustili Bosnu i Hercegovinu.

Tužiteljstvo BiH portalu Bljesak.info nije željelo odgovoriti ni na pitanje jesu li točne tvrdnje da je osumnjičene Tužiteljstvo pismom obavijestilo da su osumnjičeni kao ni za koja se djela sumnjiče i koji su sljedeći koraci Tužiteljstva po ovom pitanju.

Iz Ureda za pravnu pomoć braniteljima, kojeg je osnovalo Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora, kažu kako ni oni nemaju komentar, ali ističu da će se eventualnim osumnjičenima staviti u potpunosti na raspolaganje.

''Kako o ovom slučaju ne znamo ništa više nego što se moglo pročitati u tisku, službeno ne raspolažemo informacijama da je protiv nekog bivšeg pripadnika HVO podignuta kaznena prijava za ratni zločin na području Bijelog polja. Mi, kao Ured za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije pozivamo sve koji imaju neka pitanja u svezi s postupcima koji se vode pred sudovima u BiH za ratne zločine da nam se obrate'', rečeno je za Bljesak.info iz Ureda koji pravnu pomoć pruža od veljače 2016. godine kada je i počeo s radom.

Dnevni list naveo je da se radi o bivšim pripadnicima Bjelopoljske bojne HVO-a, Vojne policije HVO-a i MUP-a HR H-B i to na području Bijelog polja i mjesta Vojno u blizini Mostara te da je riječ o sudskom nastavku tzv. postupka ''Marko Radić-Maka i ostali''.

Naime, Apelacijsko vijeće Sud-a BiH u drugostupanjskoj presudi na dugogodišnje kazne zatvora osudilo je Marka Radića Maku, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića, kao zapovjednika i pripadnike 1. Bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a za nezakonito uhićenje i zlostavljanje bošnjačkih civila na području Bijelog Polja i mjesta Vojno u općini Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close