MOST osvaja Metković

Božo Petrov za Bljesak.info: Onaj tko rasprodaje Metković, ne zaslužuje biti na njegovu čelu!

Vijesti / Flash | 27. 05. 2013. u 21:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije čest slučaj da potpuni politički početnik, pa makar i na lokalnoj razini, nadmoćno pobijedi iskusnog protivnika s dugogodišnjim stažem u gradonačelničkoj stolici, i osvoji većinu u Gradskom vijeću.

Upravo takav slučaj puni medijske stupce nakon prošlotjedne pobjede dr. Bože Petrova u Metkoviću.

Osim Neretve, za Mostar ga veže i radno mjesto liječnika u KB Mostar.

Uoči drugoga kruga ove nedjelje, u kojem će se ogledati sa Stipom Gabrićem Jambom, donosimo razgovor s mladim liječnikom.

Dr. Petrov, možete li se za početak ukratko predstaviti našim čitateljima?

Rođen sam u Metkoviću 1979. god., osnovnu školu završio sam u rodnom gradu, gimnaziju u Sinju nakon čega sam upisao Medicinski fakultet u Mostaru. Nakon završena specijalističkoga studija psihijatrije u PB Vrapče u Zagrebu, nastavio sam raditi kao psihijatar u KB Mostar. Stupanj magistra znanosti postigao sam na Medicinskom fakultetu u Mostaru , gdje sam i stručni suradnik u medicinskoj informatici i znanstvenoj metodologiji. U tijeku sam pisanja doktorskoga rada iz područja psihijatrije. Oženjen sam, otac troje djece.

Na političkoj ste sceni novo ime, odakle motivacija da se, iz stabilne liječničke i znanstvene karijere, angažirate na i na tom polju rada?

Moram priznati da sam na neki način dotaknuo politiku, ili ona mene, kada sam pri prošlim parlamentarnim izborima javno podržao HRAST, iako nisam bio njegov član, jer mi je tad po nuđenim načelima najviše odgovarao. To je, na neki način, bio početak ulaska u političke vode, nakon čega je nas nekolicina počela razmišljati o tome da možemo i moramo probuditi uspavani Metković. I, tako je krenulo. MOST nezavisnih lista politička je opcija koju smo ponudili svim građanima s ciljem  zaustavljanja daljnjega propadanja grada, lista je koja nudi kvalitetniji život u Metkoviću.  

Nije čest slučaj da "novajlija" osvoji apsolutnu većinu na izborima; kakvu poruku, po Vama, građani Metkovića šalju ovim izborom?

Velik odaziv na biralište (70%) znak je da smo pokrenuli sugrađane svojim pozivom. Došli smo u svaki kvart, u svako prigradsko naselje, donijeli im nešto novo, iskreno, otvorili smo drukčiju komunikaciju i obećali promjene. Ni u jednom trenutku nismo davali lažna obećanja, ponudili smo ostvariv program. Građani su nam ukazali  povjerenje, a mi ćemo im vratiti dostojanstvo i učinit ćemo sve potrebno kako bi Metković vratio sliku grada u kojemu je zadovoljstvo raditi, živjeti i podizati obitelj.

Koja su aktualna "goruća" pitanja koja brinu Metkovce, i kakvi su Vaši planovi oko njih?

U povijesti grada nikada nije bilo više nezaposlenih, nikada više propalih poduzeća. Dosadašnji je gradonačelnik uspio otjerati ljude iz njihova grada u potragu trbuhom za kruhom šireći vlastiti imperij. Danas je Grad opterećen administrativnim zaprekama, kroničnim manjkom obrazovnih programa za poduzetništvo, nepoticajnim okruženjem i korupcijom. Gospodarski je pad doveo i do katastrofalna pada na socijalnoj i na društvenoj razini. Pokretanjem gospodarstva omogućit će se i poboljšanje kvalitete života. Želimo poboljšati uvjete u obrazovanju, kulturi, športu, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

U predizbornim ste istupima bili žestok kritičar Stipe Gabrića Jamba, koji je na čelu grada od 1997. Kako gledate na Metković u zadnjih 16 godina?

MOST je nastao iz revolta zbog njegova odnosa prema građanima. Šesnaest godina ista priča, grad  služi odabranima. Onaj tko rasprodaje ovaj grad, ne zaslužuje biti na njegovu čelu jer, grad su ljudi! Ne suočimo li se s tom činjenicom, platit ćemo cijenu koju plaćaju svi oni koji predugo oklijevaju. A, 16 godina je, morate priznati, preduga stagnacija u proizvodnji, zapošljavanju... ne želimo odljev mozgova; zapalili smo iskru koja je ljudima podigla i vratila nadu.

Koje gospodarske i uslužne potencijale Metkovića smatrate ključnima, i na koji ih način, prema vašem programu, iskoristiti?

Najvažnijim smatramo poljoprivredu, budući da je ona izvor prihoda brojnim Metkovcima. Uz nju ćemo paralelno pokušati razvijati energetiku, jer ako u tom uspijemo, sinergijski će se pojačati razvoj poljoprivrede. Također, dat ćemo naglasak na turizam, za koji smatramo da ima velik potencijal, a koji je do    sada neiskorišten. Uz turizam ide i sport, a sve nabrojene sektore planiramo poboljšati informatičkim razvojem, odnosno, digitalizacijom grada.

Posljednjih godina radite u KB Mostar; kakvo je Vaše viđenje stanja u našem gradu?

Volim Mostar, grad moje mladosti. Uz njega me vežu lijepa sjećanja, ne samo na studentske dane, nego i na radno ozračje u  KB Mostar u kojoj sam nastavio raditi, sve do danas. Stoga, bilo bi mi iznimno drago da Mostar napreduje. Ratne rane  polako zacjeljuju, iako su bile duboke. Osim toga, sve je manje manevarskog prostora za one kojima je zakon popis prepreka, a ne uputa. To sve upućuje na to da za Mostar dolaze još bolji dani.

Kao psihijatar, kako tumačite svestranu pojavu apatije i opće nezainteresiranosti? Zašto je mladima odlazak "na kavu" prioritetniji od brige za vlastitu budućnost?

U trenutku kad se mlađim generacijama nema ništa kvalitetno za ponuditi, a istovremeno su svjedoci nečasna stjecanja bogatstva pojedinaca, ne očekujem drukčiju reakciju mlade populacije. Svjedoci su izvrnutih društvenih vrijednosti tijekom zadnjih dvaju desetljeća, u kojima se svatko okrenuo sebi, a ne društvu. Zaintrigirajte mlade, ponudite im mogućnost sudjelovanja u kreiranju budućnosti, vidjet ćete da imaju štošta  reći. Problem je samo što su marginalizirani.

Možemo li u budućnosti očekivati neke oblike suradnje između dvaju gradova na Neretvi?

Sigurno već postoje oblici suradnje, osobito na području kulture, ali valjalo bi ih unaprijediti.  Metković je u mnogočemu blizak Mostaru,  na obrazovnom i  na medicinskom planu, a turističkom se  suradnjom obaju gradova mogu kvalitetnije povezati dva najveća grada na Neretvi.

Kopirati
Drag cursor here to close