Komarov

Na današnji dan 1967. stradala prva osoba prilikom leta u Svemir

Sci-Tech / Flash | 24. 04. 2012. u 08:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1967. Pri spuštanju na zemlju poginuo je sovjetski astronaut Vladimir Komarov jer mu se pri problematičnom slijetanju na Zemlju brodom Sojuz 1, nije otvorio padobran.

Sojuz 1 je bio let s posadom u sklopu Sovjetskog svemirskog programa. Letjelica je lansirana u orbitu 23. travnja 1967. s astronautom Vladimirom Komarovim. Ovo je ujedno bio prvi let nove letjelice s ljudskom posadom iz serije Sojuz. Prema planu Sojuz 1 se u orbiti trebao susresti sa Sojuzom 2, razmjeniti posadu i vratiti se na Zemlju.

Od samog početka leta misija je bila opterećena problemima. Na kraju se odustalo od lansiranja Sojuza 2, a Sojuz 1 se po žurnom postupku trebao vratiti na Zemlju nakon samo 18 orbita.Orijentirajući se prema Mjesecu, Komarov je uspio ručnim komandama uključiti motore za povratak na Zemlju, piše wikipedija.

Nažalost, prilikom otvaranja padobrana došlo je do zapetljavanja užadi i padobran se nikada u potpunosti nije otvorio. Kapsula je udarila u tlo brzinom od 140 km/h pri čemu je poginuo astronaut Vladimir Komarov. On se smatra prvom osobom koja je stradala prilikom leta u Svemir.

Zanimljivo je da su inženjeri i konstruktori prijavili 203 greške na letjelici, ali politički vrh ih je ignorirao i požurio lansiranje unatoč tehničkim nedostatcima.

Kopirati
Drag cursor here to close