Usvojen zakon

Europski parlament izglasao ukidanje roaminga

Sci-Tech / Flash | 03. 04. 2014. u 13:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Europski parlament izglasao prijedlog prema kojem će najkasnije do Božića 2015. godine u potpunosti zabraniti naplatu dodatnih troškova proizašlih iz tzv. roaminga, korištenja mobilnih uređaja u inozemstvu.
Time će Europska unija i u ovom smislu postati jedinstveno tržište za telekomunikacijske operatere i potrošače. Zabrana naplate roaminga odnosit će se kako na telefoniranje tako i na korištenje usluga mobilnog Interneta.

Usvojeni zakon zabranjuje providerima interneta blokiranje servisa poput Skypea ili WhatsAppa, koji se uslugama koje pružaju nadmeću sa ponudama providera.

Neelie Kroes, potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalna pitanja najzaslužnija je za usvajanje ovog prijedloga u Europskom parlamentu. Izjavila je kako je ovo veliki korak naprijed i pokazuje da Europska unija radi u korist svojih građana.

Do konačnog cilja predstoji tek još jedan proces – sve članice EU moraju revidirati ovaj prijedlog te se složiti oko službene regulative oko ovog pitanja, što se očekuje već do kraja ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close