Paleoklimatolozi

CO2 danas kao i prije 3 mil. godina?

Sci-Tech / Flash | 13. 04. 2012. u 23:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi utvrdili što bi se moglo desiti klimi Zemlje u ovome stoljeću, paleoklimatolozi su zavirili u daleku prošlost - prije tri milijuna godina.

Tada su uvjeti na Zemlji bili gotovo isti kao danas. Znanstvenici u Američkom institutu za geološka istraživanja (USGS) su zaključili da su temperature i količina CO2 u vrijeme pliocena, od prije 3,15 milijuna godina do prije 2,85 milijuna godina, bile vrlo slične današnjem. To je dalo krila onima koji dovode u pitanje negativni utjecaj čovjeka na globalno zatopljenje.

Kako je metoda proučavanja starosti fosilnih ostataka pomoću radioaktivnog izotopa ugljika C14, koja prati postupno propadanje radioaktivnog ugljika, učinkovita samo na fosilima starim do jedan milijun godina, paleoklimatolozi rješenja nalaze u ostacima lišća i bušeći naslage oceanskog dna te proučavaju razne izotope neradioaktivnog, stabilnog ugljika.

Mark Pagani, sa sveučilišta Yale, objašnjava da su alge u pliocenu usisale CO2 da bi izvele fotosintezu te proizvele su organski ugljik s upečatljivim potpisima izotopa koji su bili osjetljivi na koncentraciju CO2 u morskoj vodi. Ti su potpisi sačuvani u fosilima. Koristeći tu metodu, znanstvenici su procijenili razine CO2 na nekim mjestima od prije 150 milijuna godina.

Doznali su da su količine CO2 iznosile između 350 i 400 molekula na svaki milijun molekula zraka. Ovogodišnje mjerenje u Opservatoriju Mauna na Havajima pokazalo je nešto iznad 394 dijelova na milijun.

Prema toj metodi, srednji pliocen je bio topao kao što se predviđa da će biti do 2100., oko dva stupnja Celzija iznad trenutne globalne temperature.

Kopirati
Drag cursor here to close