U Ljubuškom predstavljena knjiga ''Apokaliptični dani''
Humac
OBJAVA: Srijeda, 17. svibnja 2017. 16:22
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: D.L.
U Ljubuškom predstavljena knjiga Apokaliptični dani
0

Inače, knjiga ''Apokaliptični dani'' govori o fra Jankovom viđenju događaja u Hercegovini i šire koncem i nakon Drugog svjetskog rata. U njoj on otkriva kroz što je sve prolazio tih godina, ali i razloge svoje duge književne šutnje

''Apokaliptični dani'', memoarska knjiga pokojnog fra Janka Bubala, izišla u nakladničkoj djelatnosti Vicepostulature postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' te CroLibertasa, predstavljena je u utorak navečer u dvorani sv. Ante na Humcu u Ljubuškom.

U predstavljanju knjige sudjelovali su urednik hrvatskog izdanja fra Miljenko Stojić, Ivan Zlopaša i urednik engleskog izdanja Ante Čuvalo.

''Kada ovako u ruci držimo knjigu 'Apokaliptični dani' čini nam se da je ona nekako mala. Međutim, to je tako samo po broju stranica i u odnosu na one knjige koje je pisala jugokomunistička strana. U svojoj biti ovo je velika knjiga koja govori o sudbonosnim danima za nas i našu domovinu iz prve ruke. Vrijeme je to koje stvara povijest'', rekao je fra Miljenko Stojić.

Inače, knjiga ''Apokaliptični dani'' govori o fra Jankovom viđenju događaja u Hercegovini i šire koncem i nakon Drugog svjetskog rata. U njoj on otkriva kroz što je sve prolazio tih godina, ali i razloge svoje duge književne šutnje. 6. veljače 1945. vidio je prolazak jugokomunista prema Širokom Brijegu te je taj dan u Vitini uhićen i odveden u tamnicu u Ljubuški.

Na temelju toga boravka u tamnici fra Janko je ostavio vrijedno svjedočenje koje je pomoglo u rasvjetljavanju događaja vezanih za smrt nekoliko fratara. Između ostaloga, u knjizi spominje kako je u tamnici vidio fra Martina Soptu i fra Slobodana Lončara, koje su komunisti ubili na lokalitetu Tomića njiva u Ljubuškom. Tijekom zadnjih godina pronađeni su i identificirani, zajedno s još nekoliko civila, te su 7. veljače 2014. pokopani u širokobriješkoj samostanskoj crkvi.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.