Odmori se, mama

Uz Majčin dan i promocija knjige Sonje Jurić posvećena majci

Kultura / Knjige | 13. 05. 2017. u 06:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru održan je zanimljv i bogat program u povodu Majčinog dana – priredba te promocija najnovije slikovnice mostarske književnice Sonje Jurić, njene 18. knjige, pod nazivom “Odmori se, mama”. Nije slučajno ova promocija održana uz Majčin dan – spisateljica je knjigu posvetila svojoj majci Magdaleni, koja je iznenada preminula prošle godine.

''... Osobno vjerujem da nas majke, na neki način, uvijek čuvaju i da su stalno uz nas. Ovu slikovnicu također sam posvetila svima onima kojima mama nedostaje... na isti način kao meni moja'', zapisala je na početku slikovnice.

''Ovu sam slikovnicu posvetila svojoj majci Magdaleni koja je preminula prije godinu dana. Otišla je tiho i dostojanstveno, baš onako kako je i živjela. Bez obzira koliko godina imate, sve je prazno i drukčije kad nema mame. I jedan dio nas se gasi zajedno s njenim odlaskom. Nisam slučajno odabrala ovu školu; baš ovdje je mama znala dovesti moju Mihaelu, katkad je sačekati poslije škole i zajedno s nama dvjema radovati se svakoj ocjeni koju je dobila od učiteljice Jele Stojić. I razrednice, također sjajne nastavnice Olge Dragoje. Ovu sam slikovnicu također posvetila svoj onoj djeci kojoj majke nedostaju na isti način kao i meni moja. ..nadam se da ih više ništa ne boli i da se odmaraju, kao u mojoj priči, na udobnom bijelom oblaku, usred beskrajnog nebeskog plavetnila'', istaknula je Jurić. Kao trajnu uspomenu na ovaj dan – ili, kako je rekla – kao mali podsjetnik na ovo obilježavanje Majčina dana – autorica je knjižnici škole darovala 30 slikovnica.

Voditeljica programa bila je Mihaela Jurić, a u programu priredbe povodom Majčina dana i promociji knjige sudjelovali su učenici OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, i to u glazbenmom, plesnom i literarnom prinosu, te se kroz bogat program zahvalili svojim majkama za sve što su učinile i još uvijek čine za njih. Svi zajedno su svečanog obilježili dan najvažnijih žena, roditeljica, čuvarica, najvećih prijateljica i heroina, dan posvećen majkama koje su svakome, bez iznimke, podarile život, a svoj su nesebično i bezuvjetno podredile djeci.

Za pomoć u realizaciji knjige, ali i cijelog ovog programa, zahvalila je cijelom timu ljudi koji su pomogli u realizaciji, a to su: lektorica i profesorica Ivona Baković, koja je osim ove lektorirala još nekoliko knjiga i slikovnica Sonje Jurić, Helena Biloš, autorica sjajnih ilustracija, inače učenica drugog razreda Gimnazije fra Grge Martića iz Mostara, Dženad Lulić, grafički urednik i prelomaš koji je priredio sve njene dosad objavljene knjige. ''Posebno hvala Vesni Sušac, Ivani Galić Šantić, Ivi Beljan Kovačić i Toniju Mariću, koji su mi profesionalno i prijateljski svojim sugestijama pomogli u nekim mojim nedoumicama. Veliko hvala Mileni Jukić Bandić, knjižničarki koja je na prvom mjestu prijateljica, odgajateljica i velika podrška svim učenicima i djelatnicima ove škole, a i meni u svakoj prilici kad sam posjećivala školu S.S. Kranjčevića. Hvala svim učenicima koji su učestvovali u programu danas, ali i onima koji sjede u publici. I na kraju veliko hvala ravnateljici Dariji Stojčić, koja je objeručke prihvatila obilježavanje Majčinoga dana i predstavljanje moje slikovnice'', kazala je Jurić.

U programu su nastupili učenici Marino Vukojević, Lucija Jurić, Lara Baković, Marina Gvozdenović, Ante Sesar, Monika Haubrich, Gabriela Raspudić, Ana Maria Obrdalj, Petra Lasić, Marija Ćubela, Ante Bošnjak, Bartul Anić, Karla Krtalić, Ivana Kozina, Lana Kožul, Nina Ćuže, Jana Mikulić, Benedikt Ostojić, Marta Ćorić, Anđela Pavković, Josip Kolobara, Lucija Karlušić, Jana Zovko, školski zbor te ritmička sekcija škole.

Kopirati
Drag cursor here to close