Nezirović

Programa ima, novca nema: Pavarottiju treba sanacija

Kultura / Flash | 18. 01. 2016. u 13:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zgrada u kojoj je smješten Pavarotti centar već odavno je zrela za jednu ozbiljnu sanaciju i rekonstrukciju. To je trenutno naš najveći problem. Krov iznad nekoliko prostorija propušta već godinama, fasada je dotrajala, otvori na zgradi istrulili…'', rekao je direktor Centra Elvedin Nezirović u intervjuu za Dnevni list.

Istaknuo je kako je Grad Mostar Pavarottiju pomogao tako što je prošle godine djelomično financirao sanaciju ravnog krova iznad sale.

''I to je sve kada je u pitanju novac koji smo u tu svrhu dobili s bilo koje razine vlasti u BiH'', rekao je Nezirović i dodao kako su zahvaljujući isključivo svojim sredstvima uspjeli ove zime riješiti probleme s krovom iznad sobe za balet.

Povećana produkcija

''Istu smo u potpunosti renovirali i obnovili tako da nastavno osoblje i polaznici naših kreativno-edukativnih radionica sada imaju mnogo bolje uvjete za rad... Prije mjesec dana smo izradili projekt sanacije Centra i sada nam slijedi jedan ozbiljan menadžerski angažman po tom pitanju kako bismo zgradu obnovili i doveli je u odgovarajuće stanje pred obilježavanje dvadesete godišnjice centra, 2017. godine'', rekao je Nezirović, koji je od 2011. godine na čelu ovog mostarskog kulturnog centra.

Rekao je kako prve dvije godine nisu bile nimalo lagano razdoblje jer su imali velikih problema kada je u pitanju financiranje Centra obzirom da mjesečna tranša koju dobivaju iz gradskog proračuna ''nije ni približno dovoljna da zadovolji sve potrebe''.

''Osim toga, Centar je do mog dolaska na poslovima administracije, organizacije i kompletnog menadžmenta imao svega dvoje ljudi, koji su se sa svim postojećim problemima nosili kako su znali i umjeli. Te dvije stvari bile su ključne za funkcioniranje Centra tijekom 2000-tih. Mojim dolaskom, taj teret je raspodijeljen na tri dijela i to se odmah osjetilo. Povećali smo broj kulturnih događaja u našoj produkciji, zadržali postojeće kapacitete kreativno-edukativnih radionica, počeli realizirati različite kulturne projekte i surađivati s institucijama u cijeloj regiji, pa čak i šire. Sve to, naravno, ne bi bilo moguće bez punog angažmana svih zaposlenih'', rekao je.

Aktivan studio

Istaknuo je kako je Studio Pavarotti centra posljednjih godina vrlo aktivan te da je prije njegova dolaska menadžment centra uspio namaknuti kreditna sredstva za nabavku suvremene tehničke opreme koja je bila potrebna da studio bude konkurentan na tržištu.

''Kredit smo vratili u roku i ono što se sada događa jeste samo posljedica jedne dobre poslovne odluke koju je povukla bivša direktorica Amela Sarić, sa svojim suradnicima'', rekao je Nezirović i dodao kako je Mostar Blues i Rock Festival je vjerojatno najznačajniji kulturni projekt u gradu od rata na ovamo.

''Nastao je pod krovom Pavarotti centra koji je i organizirao prvih deset festivala. Glupo je i bespotrebno ponavljati koja je sve imena ovaj Festival, kojeg vodi Mili Tiro, doveo u Mostar. Što se tiče našeg odnosa danas, Centar je partner u realizaciji tog projekta i moram kazati da sam zbog te činjenice izuzetno ponosan'', kaže Nezirović i ističe kako je i Rock škola odličan kulturno-glazbeni projekt.

Umorni od priča

''U početku je nastala kao plod suradnje s Međunarodnom organizacijom Musicians Without Borders, a danas je to samostalan projekt koji svoju punu afirmaciju tek treba doživjeti. Za sve ono što je Rock škola danas, najviše zasluga ima Orhan Maslo koji je ujedno i njena alfa i omega. Iluzorno je i pomalo već banalno, potezati tu priču o multietničnosti samog projekta, a i ja sam, da budem iskren, već prilično umoran od toga, međutim u ovom gradu i u ovoj zemlji, čini mi se, još uvijek ima onih zbog kojih takve stvari treba naglasiti. Ako ništa, Rock škola je, baš kao što to već godinama rade i kreativno-edukativne radionice u Pavarotti centru, pokazala da mladi ljudi iz grada ali i cijele hercegovačke regije, mogu zajedno učiti, svirati i družiti se bez obzira na svoj nacionalni predznak'', kaže Nezirović i istike kako pored navedenih aktivnosti valja istaknuti i rad Muzičke škole I i II stupnja.

''Istina je da mi već jedno izvjesno vrijeme nastojimo privući mlade, kreativne ljude iz svih umjetničkih branši i dati im mogućnost da rade i stvaraju. To je, zapravo, jedna od osnovnih ideja oko koje su se okupili utemeljitelji Centra, prije svih gospodin Luciano Pavarotti. Osoblje Centra je samo nastoji provesti u djelo u onoj mjeri u kojoj je to moguće'', rekao je, između ostalog, Nezirović za Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close