Mostarsko ljeto

Mostar: Koncert na neju

Kultura / Flash | 25. 07. 2017. u 00:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Mostarsko ljeto' ponudilo je publici još jedan interesantan događaj, a ovoga puta bila je o koncertu na instrumentu nej.

Ovaj program je organiziran u okviru Dana Turske, a pod okriljem manifestacije 'Mostarsko ljeto'.

"Dani Turske su treći program ovoga instituta u okviru festivala. U okviru Dana već su održane radionice ebrua, a u utorak će biti održane radionice kaligrafije i prezentacija Turske kuhinje (od 19 sati). U ponedjeljak navečer je predstavljen glazbeni instrument Nej i mini koncert na Neju kojeg je izveo Saudin Šahinović iz Visokog", rekao je direktor 'Yunus Emre' Instituta Yunus Dilber.

Šahinović, koji je nastupio na Neju, u razgovoru sa voditeljem programa Harunom Hasanagićem je govorio o samom instrumentu, njegovoj upotrebi i značenju. Najstariji primjerak ovoga puhačkog instumenta, star oko 4800 godina, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama u Muzeju sveučilišta Philadelphia.

"Nej je puhački instrument sa Bliskog istoka. Njegova upotreba je vezana uglavnom uz vjerske obrede te se najčešće nalazi u turskoj i perzijskoj glazbi. Instument se pravi od trske. To je tih instrument i kvalitet zvuka zavisi od brojnih faktora, od dužine samog instrumenta, debljine i rasporeda sedam rupica koji se nalaze na njemu", kazao je između ostaloga Šahinović.

U ime organizacijskog odbora 'Mostarskog ljeta' publici se kratko obratio direktor Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš koji je uputio poziv svima na kvalitetne programe koji su pripremljeni do kraja kolovoza i gdje svatko može pronaći nešto za sebe. Ulaz na sve programe je besplatan.

U okviru 'Mostarskog ljeta' 27. srpnja u organizaciji S.P.K.D. 'Prosvjeta' Mostar bit će održana poetska večer. Program će biti održan u Centru za kulturu od 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close