Finale

Mostar: Beograđanin najbolji na Šantićevom festivalu djece pjesnika

Kultura / Flash | 02. 02. 2017. u 20:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznat je pobjednik 'Šantićevog festivala djece pjesnika', a to je 12-godišnji mladić koji je na ovaj festival stigao iz Beograda - Lav Lukić sa pjesmom 'Stena na oblaku'. Drugoplasirana je Bistra Kondoska iz Prilepa sa pjesmom 'Ljubov', dok je treće mjesto osvojila Gabrijela Pijanec iz Vrbovca sa pjesmom 'Ljubavna abeceda'.

Drugog dana 'Šantićevog festivala djece pjesnika', koji je posvećen mostarskom pjesniku Aleksi Šantiću, upriličen je niz sadržaja.

Rukovodstvo festivala, te sudionici događaja tijekom dana položili su cvijeće na mauzolej Osmana Đikića, te grobove Svetozara Ćorovića i Alekse Šantića, a održano je recitiranje pjesama i polaganje cvijeća na spomenik A. Šantiću u parku u naselju Luka.

Sudionici festivala posjetili su i rodnu kuću mostarskog pjesnika Šantića, a održana je i radionica u suradnji sa mostarskom osnovnom školom 'Mujaga Komadina'. Radionica je održana u prostorijama IV osnovne škole.

Centar za kulturu bio je domaćin finalne večeri festivala, a u prepunoj obnovljenoj dvorani ovog centra mladi pjesnici su recitirali svoje stihove koji su nagrađivani velikim aplauzima.

"Kada kažemo Aleksa Šantić, mi kažemo Mostar. On je bio osebujan talenat, on nije pisao samo poeziju, već je i svojim kompletnim angažmanom dao veliki pečat u vremenu u kojem je živio", kazala je Alma Fazil Obad.

"Ovo natjecanje, i ljude koji su ovdje ne gledam kao konkurenciju. Nije mi toliko bilo važno tko će osvojiti koje mjesto, ja sam došao da se družim sa novim prijateljima i spojim nove veze. Sve ljude i ulice u Mostaru sam zavolio", kazao je Lukić.

"Dvije mlade pjesnikinje su mi rekle kako im ni kiša nije smetala, te da im je bilo lijepo. To je moja sreća, ja sam bio presretan. Kada su čitali svoje stihove, njihov pogled je bio uprt u grob Šantića, toliko ozbiljnosti i emocija je bilo u tim malim glavicama", kazao je generalni tajnik SPKD 'Prosvjeta' Goran Kosanić.

Na kraju programa dodijeljene su i prigodne nagrade. Najbolja pjesma u kategoriji od prvog do četvrtog razreda bila je 'Zamislite jedan veliki balon' Teodore Mišić iz Knjaževca. Specijalnu nagradu za najbolju misaonu pjesmu dobila je Lubna Ćurić iz Mostara za pjesmu 'Ne dopusti'.

Nagrada za najbolju pjesmu sa humanom porukom otišla je Hani Dizdarević iz Mostara za pjesmu 'Koraci'. Dvije nagrade podijeljene su za najbolje pjesme u kategoriji mostovi među ljudima, a dobitnice su Amina Omerović (Rainci Gornji, Kalesija) sa pjesmom 'Jezik je most što povezuje ljude' i Dragana Zeljko (Bijeljina) sa pjesmom 'Budimo ljudi'.

Najbolju dječju angažiranu pjesmu napisala je Amina Torlo - 'Dijete'. Nagradu za najbolju duhovnu pjesmu dobila je Leda Šantić (Sarajevo) 'Stalni nesklad'. 'Mislim dakle jesam' je pjesma koja je dobila nagradu u kategoriji najbolja pjesma s porukom čovječanstvu, a napisala ju je Veronika Lipovec (Vrbovec).

Najbolja ekološka pjesma je 'Pjesma rijeci Savi' autorice Aleksandre Mrakić (Dubrave, Gradiška - BiH), a posebnu nagradu za njegovanje i popularizacije Šantićevog književnog djela dobila je Ksenija Radović (Podgorica) sa pjesmom 'Tuga Alekse Šantića'.

Ana Marija Salamandija (Kotor) sa pjesmom 'Na putu do zvijezda' dobila je nagradu u kategoriji pjesama protkanih lirskom čežnjom. Dušan Vuksanović (Kotor) sa pjesmom 'Jesenje popodne' dobio je nagradu u kategoriji najbolje deskriptivne pjesme.

Naida Pinjić (Mostar) za pjesmu 'Noć' dobila je nagradu u kategoriji najbolje elegične pjesme, dok su posebne nagrade u kategoriji mladih pjesnika koji obećavaju dodijeljene za tri sudionika festivala: Mirzi Nuspahiću (Mostar) s pjesmom 'Mom dedi', Anastasiji Đokić (Beška) s pjesmom 'Daničin dnevnik' i Aneli Tule (Mostar) s pjesmom 'Kraj'.

Sudionici, publika i organizator su izrazili oduševljenje ovogodišnjim festivalom, posjetom i upriličenim programima, te su rukovoditelji festivala, iz SPKD 'Prosvjeta', najavili još bolji peti 'Šantićev festival djece pjesnika'.

Kopirati
Drag cursor here to close