Fondovi

Kreativna Europa i u Čapljini

Kultura / Flash | 10. 07. 2017. u 11:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacije iz Sarajeva, Tuzle i Čapljine (Udruženje Urban, Sarajevo (dva projekta), Akademija, Čapljina, Udruženje Tuzlanska Amica, JU Biblioteka Sarajeva i Fondacija za zastupanje građanskih interesa, Sarajevo) dobile su financijsku podršku iz programa Kreativna Europa u iznosu od 173.535,09 eura.

Tim povodom danas su u Zemaljskom muzeju prezentirani rad Deska Kreativna Europa te organizacije koje su dobile potporu.

Voditeljica Deska Kreativna Europa Aida Kalender navela je da je ove godine apliciralo 27 organizacija a šest je dobilo financijsku podršku iz programa.

''O važnosti govori i činjenica da su bosanskohercegovačke organizacije na ovom natječaju osigurala više financijskih sredstava za svoje aktivnosti iz programa Kreativna Europa od organizacija iz Češke, Danske, Mađarske, Islanda, Litve, Luksemburga, Latvije, Malte, Norveške, Crne Gore, Makedonije, Slovačke i Ukrajine. Znači od zemalja koje više od BiH ulažu u kulturu'', rekla je Kalender.

Istaknula je kako u ranijim godina nije bio ovakvih uspjeha na programima Kreativne Europe i da nikad dosad bh. organizacije nisu bile vodeći partneri.

''Naš cilj je da demistificiramo cijeli proces i da se što više organizacija prijavi i ove godine na natječaj Kreativne Europe koji se otvara svake godine i traje do jeseni'', navela je Kalender istakavši da se bh. organizacije sve više upoznaju o pristupu EU fondovima u čemu zaslugu ima i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH za znanost i kulturu Biljana Čamur -Veselinović rekla je da je Ministarstvo civilnih poslova pokrenulo aktivnosti koje su osigurale sudjelovanje BiH u projektima Europske unije – Kreativna Europa.

Tako zahvaljujući sporazumu koji je potpisan s Europskom unijom osigurano je učešće u ovom programu i na taj način ravnopravan status naših kulturnih radnika da zajedno s drugima rade na zajedničkim projektima i apliciraju za sredstva koja je EU namijenila sektoru kulture.

Čamur –Veselinović je također navela da je obveza BiH ako želi da pristupi ovim projektima uplaćivanje lanarina od 205.000 eura godišnje.

To navela je treba i opravdati tj. vratiti dio sredstava a uz pomoć Deska Kreativna Europa već je zasad vraćeno više od duplo.

Desk Kreativna Europa Bosna i Hercegovina je koordinaciono tijelo za promociju EU fonda "Creative Europe" za kulturni i audiovizualni sektor u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close