premijera u HNK

'Kisik' je predstava koja će podići svijest kod građana Mostara

Kultura / Kazalište | 06. 04. 2016. u 11:05 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava 'Kisik', nastala u koprodukciji Hrvatskoga narodnoga kazališta (HNK) Mostar i Mostarskog teatra mladih, bit će premijerno izvedena u četvrtak, 7. travnja u 20 sati u HNK Mostar.

U predstavi 'Kisik', prema tekstu Ivana Viripajeva, igraju Jelena Kordić Kuret i Ivan Skoko, a režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, dok je autor glazbe Husein Oručević. Ravnatelj HNK Ivan Vukoja je tim povodom na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru podsjetio da je autor drame, ruski pisac mlađe generacije Ivan Viripajev (1974.) jedan od najzanimljivijih i u svijetu najizvođenijih autora novijega ruskoga dramskoga pisca.

''O njegovom stvaralaštvu kritičari pišu kako sliči na spoj Tarantina i Tarkovskoga'', kazao je Vukoja, ističući kako je mišljenja da je to dovoljna preporuka svima koji poznaju opuse ta dva umjetnika.

"Uvjeren sam", kazao je Vukoja, "kako će ova predstava imati određeni kultni status kod određenoga tipa publike". Njegovo je mišljenje kako je predstava vrlo vrijedna i da hrabro i lucidno otvara vrlo važne goruće, društvene pa čak i političke i egzistencijalne probleme u kojima svi živimo.

''Bilo tko da ima potrebu doći na našu predstavu i ubiti sat i petnaest minuta, mislim kako će doći na pogrešno mjesto jer ovaj komad je dobar primjer tome da teatar ne treba biti isključivo kuća zabave nego da služi kao sredstvo podizanja razine svijesti kod građana'', ocijenila je glumica u spomenutoj predstavi Jelena Kordić Kuret.

Iz te potrebe i sa zajedničkim stavovima o teatru i životu, objasnila je glumica Jelena, njih troje (ona, Tanja i Skoko) kao ekipa su i došli do ovoga teksta, nečega drukčijega i novog u suvremenom tatarskom izrazu.

'Kisik' je priča moskovske zgrade ispričana biblijskim jezikom i puna je različitih asocijacija. Originalnost dramaturške ideje zasniva se na tome da glumci vode dijalog s publikom pomoću ritmizirane i poetizirane proze. Autor nudi izravna, zgodna i duhovita razmatranja na teme morala, te egzistencijalna, društvena i politička pitanja. Viripajev ne štedi nikoga: kritizira život u velegradu, ismijava život snobova.

Reprizna izvođenja predstave 'Kisik' održat će se u petak i subotu, 8. i 9. travnja u HNK Mostar od 20 sati. Premijera predstave nije prodajna tako da se ulaznice mogu kupiti ili rezervirati samo za dvije reprizne izvedbe. Ulaznice za građanstvo iznose 10 KM, dok su za studente i umirovljenike 5 KM. Ulaznice se mogu rezervirati telefonom 063 317 348, putem Facebook stranica "Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i HNK za studente, studenti za HNK" i e-mailom: [email protected].

Kopirati
Drag cursor here to close