Vlada Federacije

Blagaj pred parlamentom: Reklame i fasade uništavaju ljepotu

Kultura / Flash | 11. 05. 2017. u 11:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada danas je utvrdila Nacrt regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Blagaj za razdoblje od deset godina od dana usvajanja i uputila ga Parlamentu FBiH na usvajanje.

Kako je priopćeno nakon sjednice Vlade održane u Mostaru, povijesno gradsko područje Blagaja je Odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

Savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja Zdenko Antunović rekao je kako je sastavni dio ovog dokumenta je i plan upravljanja ovim područjem, koji bi trebao doprinijeti kvalitetnom upravljanju u smislu zaštite i unapređenja ukupne ambijentalne cjeline.

Napomenuo je kako je regulacijskim planom predviđena i sanacija i rekonstrukcija objekata koji ne spadaju u taj prostor i koji su rađeni bez bilo kakve prateće dokumentacije, odnosno njihovo prilagođavanje planskim opredijeljenima.

Osnovna vrijednost područja Blagaja je što predstavlja jednu od rijetkih struktura u BiH u kojoj su vrijednost slike, strukture i oblika, nastalih prožimanjem prirodnih pejzažnih vrijednosti i geomorfologije, sa izgrađenim vrijednostima koje su se taložile od prapovijesti do danas, čitljive, prepoznatljive i očuvane. Blagaj predstavlja jednu od najvrjednijih urbano-ruralnih struktura u Bosni i Hercegovini.

Od ostalih sličnih razlikuje se po razuđenosti i razbijenosti urbane forme koja je organski vezana isključivo s položajem čaršije kao središnjom strukturom, te tvrđavom Stjepan-grad do koje su nekada vodile dvije pomoćne i jedna glavna komunikacija. Navela je Vlada.

Specifičnost ovog područja predstavlja i površinska i podzemna hidrografija, a najljepši primjer je vrelo Bune iz kojeg u sekundi izvire tridesetak kubičnih metara vode. Područje je, također, poznato i po raznovrsnoj flori i određenom broju endema.

Središte Blagaja, s poslovnim i stambeno-poslovnim objektima orijentiranim prema glavnoj ulici, ima prepoznatljive elemente orijentalnog i mediteranskog arhitektonskog oblikovanja, koji ga ističu u odnosu na ostale dijelove naselja.

''No, ovaj dio je izložen raznim utjecajima koji postupno razgrađuju njegov integritet i identitet. Na objektima se mogu uočiti razne reklame, materijali i boje koji nemaju puno veze s autentičnim orijentalno-mediteranskim karakteristikama starog Blagaja. Zbog toga je jako važno, imajući u vidu propisane mjere zaštite, da ovom dijelu prostora bude vraćen prvobitni izgled'', navodi se u priopćenju Vlade.

Budući da je povijesno jezgro Blagaja nalazi na listi ugroženih spomenika BiH, cijelo područje zahtjeva aktivnu zaštitu i mjere intervencije.

''Pri tome žurne hitne mjere zahtijevaju Karađoz-begov hamam, Karađoz-begov most, mekteb Careve (Sultan Sulejmanove) džamije, mjesto i ostaci graditeljske cjeline Kolakovića kuće, graditeljska cjelina Pravoslavne crkve sv. Vasilija Ostroškog u Blagaju sa pokretnim naslijeđem i, djelomično, prirodno-graditeljska cjelina stambenog kompleksa obitelji Velagić'', navela je Vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close