Spor proces

Uspostava ministarstva poljoprivrede: Od tehničkog nastao politički problem

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2015. u 15:09 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli sto o temi "Zahtjevi za uređenje sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja koji mogu dovesti do balansiranog održivog društveno-ekonomskog razvoja BiH" održava se danas u Sarajevu u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Belgije i Udruženja Green Council.

Šef diplomatskog Ureda Kraljevine Belgije u BiH Jean-Pierre Biebuyck istaknuo je da je Belgija dosta slična Bosni i Hercegovini zbog kompliciranog državnog uređenja, što ih je primoralo da uspostave odgovarajuće mehanizme koordinacije koje primjenjuju na različite sektore, uključujući i poljoprivredu.

Smatra da je pitanje mehanizma koordinacije poljoprivrede na državnom nivou u BiH odavno trebalo biti riješeno, ali je ono od tehničkog pretvoreno u politički problem.

Biebuyck je rekao da taj mehanizam mora biti uspostavljen što prije, jer je BiH bez njega ograničena u izvozu poljoprivrednih proizvoda u EU, što je skandalozno prema bh. poljoprivrednicima, a da je odgovornost za njegovo uspostavljanje na političarima.

Predsjednica Udruženja Green Council Sanela Klarić naglasila je da joj se čini kako u novom Vijeću ministara postoji volja da i u poljoprivredi budu napravljene suštinske promjene, jer je i predsjedavajući Denis Zvizdić izjavio da će vrijeme pokazati da će u BiH biti potrebno formirati neka državna tijela kao što je ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Dodala je da je uspostavljanje tog ministarstva uvjet EU za korištenje njihovih sredstava za razvoj poljoprivrede, a uz tu instituciju zahtijevaju i uspostavljanje odvojene Platne agencije radi transparentnosti i usvajanje Strateškog plana razvoja poljoprivrede u BiH.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović smatra da će uspostavljanje državnog ministarstva poljoprivrede biti spor proces jer će biti teško postići politički dogovor, ali vjeruje da sve trenutne aktivnosti vode k tome jer će iz Bruxellesa dolaziti sva normativa, a ostalo treba učiniti da bh. poljoprivredni proizvođači počnu da žive život dostojan čovjeka.

Po njegovom mišljenju, ruralni razvoj i razvoj poljoprivrede treba povezati s turizmom jer su u BiH zabilježeni pozitivni primjeri poput razvoja raftinga na četiri rijeke i vjerskog turizma u Međugorju na koji se nadovezuje proizvodnja vina u Hercegovini, a u to bi trebalo uključiti i Sarajevo s njegovim olimpijskim planinama, te razvijati turizam u nacionalnim parkovima.

Kopirati
Drag cursor here to close