Šipak, smokva i maslina

U Stocu svečano otvorena sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana''

Gospodarstvo / Flash | 07. 10. 2011. u 15:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u prostorijama Duhanske stanice u Stocu svečano otvorena kulturno-gospodarska sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana", na kojoj se ove godine predstavlja preko osamdeset uzgajivača šipka, smokve i maslina iz BiH, Turske, Crne Gore i Hrvatske.

Kako je za naš portal istaknuo jedan od organizatora Zoran Rajič, cilj manifestacije je da pokrenuti i povećati proizvodnja šipka, smokve, masline i njihovih prerađevina te da promovirati, educirati i popularizirati sadnju tih kultura.

Sajam organiziraju Udruga Hercegovački plodovi Mediterana, općina Stolac, Zemljoradnička zadruga Crnići, i zemljoradnička zadruga Agroplod Stolac, a za vrijeme održavanja sajma bit će organizirani više edukacijskih okruglih stolova i stručnih radionica u suradnji s Agronomsko prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Agromediteranskim fakultetom iz Mostara.

Prigodom svečanog otvaranja sajma okupljenima se obratila ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, koja je istaknula kako je ovaj sajam prigoda gdje se vrednuje rad, te gdje se vidi kako čovjek može vlastitim radom i trudom napraviti puno.

''Nažalost, proizvođači nemaju podjednaku podršku, i ja osobno nisam zadovoljna podrškom koja dolaiz sa federalne razine; podržavaju se veliki proizvođači i njihovi kooperanti, dok oni mali nemaju priliku da dođu do sredstava poticaja koja su za njih namijenjena. Ovim putem čestitam predsjedniku Organizacijskog odbora ove manifestacije i svima koji su angažirani, jer na ovaj način promiču poljprivredu općine stolac, Hercegovačke regije i svih zemalja koje su danas prisutne na izlaganju.'' - istaknula je u svom obraćanju ministrica Pinjuh.

U ime UNDP ureda u Mostaru obratila se Božena Kaltak, voditeljica ureda, koja je kazala kako je sretna što je ova organizacija iznašla sredstava i mogućnosti da podrži ovu manifestacije, ta kako se nada da će se dugdodišnja suradnja UNDP-a i Općine Stolac nastaviti, kako u vidu ovoga sajma, tako i u vidu projekata kulture zaštite okoliša, vodosnabdijevanja i sl.

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković kazao je da je najvažnija činjenica da broj izlagača iz godine u godinu raste, što samo po sebi govori o kvaliteti ove manifestacije.

''Imamo manifestacije koje su podržavane i financirane od mnogih velikih institucija, a sva suština tih manifestacija svede se na uvodni dio, dok je onaj najvažniji dio, broj izlagača i kvaliteta, najmanje važan. To u Stocu nije slučaj, jer prve godine sajam je bio lokalnog karaktera, već druge i treće godine regionalnog, da bi ove četvrte godine poprimio međunarodni karakter. Općina Stolac i dalje će podržavati ovaj sajam, za koji se nadam da će biti prepoznatljiv širem regije i Europe.'' - istaknuo je Bošković.

Sajam je otvorenim proglasio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar financija i trezora Dragan Vrankić. Vrankić je kazao kako je ovaj sajam prigoda da se na istom mjestu susretnu proizvođači, prerađivači, trgovci i struka i razmijenu mišljenja o tržištu i struci. Vrankić je također naglasio važnost okruglih stolova koji se održavaju za vrijeme ovoga sajma, ističući kvalitetu i stručnost kao nešto što je preduvjet za ulazak u Europsku uniju.

''Vi ste ovdje u Stocu i kratkom razdoblju animirali veliki broj ljudi koji se bave aktivnostima sadnje mediteranskih kultura. Stotine hektara zasađenih površina u posljednje 4 godine zaslužuje svaku pozornost, što je vaša zasluga. Proizvodi koji su danas ovdje izloženi nalaze se širom svijeta u ljekarnama kao biljni lijek, a upravo to je naš dar i naša prednost koju trebamo iskoristiti.'' - rekao je Vrankić.

U glazbenom dijelu programa tijekom otvaranja nastupili su Puhački orkestar Stolac i ženska pjevačka skupina ''Vidoštačka kraljica''.

Kopirati
Drag cursor here to close