Održani sastanci

Spalionice u BiH radit će na principu moderne plazma tehnologije

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2017. u 15:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) organizirala je sastanak s predstavnicima gradova i općina u BiH i Vienna Holdinga radi prezentiranja najsuvremenije tehnologije u tretiranju otpada pod nazivom ''Plazma tehnologija'' koja se, u posljednjih deset godina, primjenjuje u najrazvijenijim zemljama EU poput Austrije, Njemačke, Francuske, Italije, Švedske, Danske i Norveške.

Vienna Holding je renomirana firma koja je dosad realizirala 28 projekata ''Plazma tehnologije'', od kojih su najznačajniji realizirani u Beču i Stockholmu.

Ove projekte je moguće realizirani kroz javno-privatno partnerstvo, formiranje zajedničke tvrtke ili kroz povoljan kreditni aranžman zavisno od razine pripremljenosti projekta.

Vienna Holding u suradnji s investicijskim fondom iz SAD može doprinijeti da se ova tehnologija implementira i u Bosni i Hercegovini. Stoga je FIPA inicirala ovaj sastanak kako bi se nadležni u BiH upoznali s ovom tehnologijom, s obzirom na problematiku koja se tiče tretiranja otpada i nepostojanja uređenih deponija u BiH, te kako bi zajedno s Vienna Holdingom mogli razmijeniti mišljenja i razgovarati o mogućnosti uspostavljanja suradnje.

Ova tehnologija je poznata po tome što tretira sve vrste otpada bez sortiranja organskog i neorganskog, što potpuno razlaže otpad, nema katrana, furana, dioksina niti pepela za razliku od konvencionalne i klasične tehnologije. Po toni otpada proizvodi 816 kilovata energije.

Razgovori o ovom projektu će se nastaviti u BiH, priopćeno je iz FIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close