Usvojeno

Nova pravila Schengenskog kodeksa

Gospodarstvo / Flash | 16. 02. 2017. u 16:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament u četvrtak je odobrio uredbu kojom se mijenja Schengenski kodeks o granicama (SBC) u nastojanju da se pojača sigurnost i smanji mogućnost ulaska “stranih boraca“ na vanjskim granicama Europske unije, javlja agencija Anadolija.

Uredba je odobrena sa 469 glasova za, 120 protiv i 42 suzdržana.

Prema novoj uredbi, sve građane EU-a i trećih zemalja će se sustavno provjeravati u bazama podataka pri ulasku i izlasku iz Unije. To znači da uredba obavezuje države članice da provode provjere svih osoba koje prelaze vanjske granice EU u bazama ukradenih i izgubljenih osobnih dokumenata, Schengenskom informacijskom sustavu (SIS) i ostalim relevantnim bazama podataka.

“Cilj je da dodatne provjere olakšaju utvrđivanje nečijeg identiteta i da li predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju“, pripćeno je iz Europskog parlamenta.

Nova uredba je predstavljena od strane Europske komisije u prosincu 2015. godine, a parlament i Vijeće Europe postigli su dogovor oko novih pravila 5. prosinca 2016. godine.

Uredba će stupiti na snagu dvadesetog dana nakon objave u "Službenom listu" Europske unije. Pravila će od tog trenutka biti neposredno obvezujuća u većini država članica. Danska, Velika Britanija i Republika Irska nisu obuhvaćene uredbom.

Kopirati
Drag cursor here to close