Pošteno

Njemački investitor: Ne želim investirati u politički rascjepkanu zemlju

Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2017. u 13:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozivanje na referendum za odcjepljenje je nešto što se čuje u inostranstvu iz BiH. Imam konkretan primjer kada je njemački investitor izjavio da ne želi investirati u politički rascjepkanu zemlju'', rekao je zamjenik direktora Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH Martin Gaber predstavljajući istraživanje provedeno među članovima njemačko-bosanskohercegovačkog gospodarskog udruženja Wirtschaftsverein BiH.

Zaključeno je kako, iako BiH ima velike potencijale za ulaganja, politička nestabilnost, kako je nazivaju investitori, te komplicirana birokracija zbog koje je potrebno do pet godina za dobivanje, primjera radi, građevinske dozvole, otežavaju poslovanje u BiH.

Kao pozitivne stvari investiranja u BiH, gospodarstvenici su navodili prirodne potencijale, činjenicu da su u BiH prije rata uspješno poslovale brojne kompanije, zatim geografski položaj zemlje te povećanje vanjske trgovine.

Gaber je rekao novinarima da je politička stabilnost preduvjet za dobru poslovnu klimu u BiH, dodajući da političari imaju namjeru dovesti veći broj investicija, ali retorika među njima unutar zemlje takvo nešto usporava.

Posebno je istaknuo da između političke retorike i posljedica za gospodarstvo ove zemlje postoji uska veza, a istraživanje je pokazalo i da su potrebne brojne reforme, poput javne uprave i poreznog sustava, uključujući i reformu obrazovanja da bi se zadovoljile potrebe tržišta.

Pojasnio je da se usprkos svemu tome bh. kompanije pozitivno razvijaju, ali je iznio i podatak iz istraživanja da se smanjio procent kompanija koje bi ponovo investirale u BiH sada nakon dugogodišnje poslovanja.

Generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilievski podsjetio je da u BiH posluju posljednjih 20 godina tijekom kojih je investirano 100 milijuna KM, ali i njemu najveći problem  je komplicirana administracija.

Istraživanje je pokazalo i da 97 posto ispitanih smatra proces približavanja Europskoj uniji važnim ili veoma važnim iz čega se može zaključiti da se kompanije nadaju lakšem pristupu tržištu Europske unije te poboljšanju okvirnih uvjeta poslovanja, a naročito političke stabilnosti.

Ovo udruženje broji više od 150 članova njemačkih i drugih kompanija, a na nekoliko pitanja odgovarali su privrednici iz više od polovine kompanija okupljenih u Udruženju.

Kopirati
Drag cursor here to close