Ne znaju

Domaći poduzetnici nemaju naviku i tradiciju trošenja sredstava iz EU fondova

Gospodarstvo / Flash | 15. 04. 2015. u 11:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzetnici iz BiH iskoristili su sramotno malo sredstava iz IPA fondova, a jedan od glavnih razloga tome je njihova slaba informiranost kao i to što se domaći poduzetnici tradicionalno oslanjaju na banke za financiranje svojih projekata, kazao je danas predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić.

Po njegovim riječima, domaći poduzetnici nemaju naviku i tradiciju tražiti sredstva na takav način, već se tradicionalno oslanjaju na banke što nije najbolji izvor financiranja poduzetništva jer su danas fondovi, odnosno fondovski kapital najjači u svijetu.

Na pitanje koliko su naši poduzetnici upoznati s korištenjem fondova, Šantić ističe kako su vrlo malo upoznati.

''Mi sada pokušavamo našim gospodarstvenicima promovirati projekt Jadransko jonske inicijative i vidjeti što je to što se do sada koristilo oko IPA fondova do 2014. i što je na raspolaganju od 2014.-2020.'', kazao je predsjednik Gospodarske komore BiH u izjavi za Fenu, dodavši kako je u Komori nedavno napravljena jedna mala rekonstrukcije te osnovan Centar za međunarodnu suradnju i europske fondove što bi u mnogome trebalo pomoći domaćim poduzetnicima.

''Kada govorimo o pristupnim i predpristupnim fondovima moramo znati da ne postoji neki određeni iznos sredstava koji vas apriori čeka tamo. Prvo morate aplicirati s kvalitetnim projektima nakon čega se određuje koliko sredstava možete dobiti za takav projekt'', zaključio je Šantić.

S druge strane, zamjenica direktorice Agencije za promociju stranih investicija BiH – FIPA Bleženka Mišković smatra kako se poduzetnici iz BiH ne snalaze najbolje kada je u pitanju izrada i pisanje samih investicijskih projekata.

Upravo zbog toga FIPA je napravila Odjel za projekte koji pomaže i u pisanju projekta.

''Kada je u pitanju korištenje fondova ne treba zaboraviti ni činjenicu da je i EU dosta "birokratizirana" i da procedure oko dobivanja sredstava traju jako dugo'', zaključila je.

Miškovićeva i Šantić danas su u Mostaru, u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva 'Mostar 2015.', sudjelovali u okruglom stolu za gospodarstvenike pod nazivom 'Mogućnosti korištenja EU fondova i pronalaženja stranih partnera'. Okrugli stol organizirali su Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close