Blokada

Blokirani računi zvorničke 'Alumine'

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2017. u 17:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovni sud u Zvorniku je, 12. travnja ove godine, donio rješenje o izvršenju čime su blokirani računi „Alumine“ Zvornik, a u korist gospodarskog društva „Pavgord“ Foča.

''Svrha blokade je da se namiri kontroverzno potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima. 'Alumina' ni njeni povezani subjekti nisu imali ikakvih benefita po osnovu ovih spornih kredita'', priopćeno je iz zvorničkog poduzeća.

Isti dan kada je blokiran račun „Alumine“, Okružni gospodarski sud u Banja Luci je donio privremenu mjeru osiguranja kojom je, kako navode, zabranio „Pavgordu“ da poduzima radnje naplate protiv „Alumine“.

'Alumina' je 13. travnja tražila da postupajući sudac Jelena Todorović iz Osnovog suda u Zvorniku hitno obustavi predmetno izvršenje, te odblokira račune 'Alumine', budući da bi svako odlaganje ovog dovelo do nesagledivih posljedica za popoduzeće'', stoji u priopćenju te se dodaje da do toga nije došlo te da je za „Aluminu“, kao kompaniju koja zapošljava 1.400 ljudi, neprihvaljivo tako „bezobzirno ponašanje, a koje će biti predmet prijave protiv imenovane sudac Visokom sudskom i tužiteljskom savjetu BiH“.

Tvrde i da se ''veoma čudne stvari događaju u proteklom periodu protivno interesima 'Alumine', a koje se tiču potraživanja na koja pretendira 'Pavgord' potpomognut kontroverznim interesnim grupama, a i o kojima će 'Alumina' podnijeti prijave nadležnim institucijama.

''Simptomatična je i činjenica da se račun 'Alumine' blokira neposredno prije donošenja presude koju je Okružni gospodarski sud u Bijeljini zakazao za 24. travnja 2017. godine, a kojom se odlučuje o postojanju, odnosno nepostojanju duga po osnovu kojeg je sada blokiran račun 'Alumine'.

U ovom trenutku blokada računa 'Alumine' je nezakonita radnja i nanosi ogromnu i nesagledivu štetu po ovo gospodarsko društvo, kako kod poslovnih partnera, tako i kod poslovnih banaka.

Samim ovakvim činom dovodi se u pitanje dalji proces rada poduzeća, s obzirom da je ugrožen opskrba tvornice osnovnim sirovinama neophodnim za proizvodni proces.

'Alumina' poziva pravosudne i organe gonjenja da hitno započnu radnje na ispitivanju svih postupaka koje su doveli do blokade računa, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close