Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Poruka iz Mostara: Autizam nije sramota!

Na mostarskom šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog održana prva aktivnosti Udruge ''Plava vrpca'' koja je nedavno osnovana s ciljem podizanja svjesnosti i pružanja pomoći djeci s teškoćama u razvoju iz spektra autizma.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 04. 2024. u 17:23 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Autizam ne može više biti tabu tema. Autizam nije sramota. Sramotne mogu biti samo predrasude i stereotipi koje ljudi mogu imati prema tim osobama'', poručeno je u utorak u Mostaru povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Na mostarskom šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog održana je prva aktivnosti Udruge ''Plava vrpca'' koja je osnovana s ciljem podizanja svjesnosti i pružanja pomoći djeci s teškoćama u razvoju iz spektra autizma u Mostaru.

Vrijeme je dragocijeno

Organizatori ovog događaja roditeljima koji sumnjaju u dijagnozu kod svoga djeteta poručili su da ne čekaju, vrijeme je u ovim situacijama itekako dragocjeno. Poručeno je da ne očajavaju, te pomognu svom djetetu.

Foto: Bljesak.info / Člnovi Udruge Plava vrpca

''Nemojte čekati. Uz struku, puno rada i truda, puno volje, dijete zaista možete dovesti u fazu funkcionalnosti, a ja se nadam i u fazu samostalnosti'', poručila je Daniela Jurčić, glasnogovornica Udruge ''Plava vrpca'' te ujedno i majka djeteta u spektru autizma.

Daniela je opisala i svoj susret s autizmom - od sumnje u njega do dijagnoze njihovom tada trogodišnjem djetetu.

Foto: Bljesak.info / Daniela Jurčić

''Dugo su nas uvjeravali da je naše dijete uredu. S tri godine smo vidjeli da nije verbalno i da ima dosta stereotipija, nekakvih ustaljenih ponašanja. Tad smo odlučili potražiti pomoć u Zagrebu, a nakon tri godine dobili smo i dijagnozu'', objašnjava.

Ne očajavajte!

Poručila je i roditeljima koji se tek susreću s ovom dijagnozom kod djeteta da ne očajavaju.

Video: STIGME | EP. 1 | Život obitelji s autizmom: Priča o borbi za prihvaćanje

''Znam da se taj period mora proći, to je tako. To je jedna stresna situacija za sve nas roditelje. Kako vrijeme prolazi, barem je tako u mom slučaju, sve je jednostavnije, lakše. Ekvivalentni su ti osjećaji, u isto ste vrijeme ste sretni ali i zabrinuti jer ne znate što će se događati s vašim djetetom u budućnosti'', kazala je Jurčić.

Kada je riječ o pomoći institucija, Jurčić objašnjava kako su kao roditelji, kucali na mnoga vrata. Neki su, ističe, imali razumijevanja, a negdje su se stvari komplicirale.

Foto: Bljesak.info / Na mostarskom šetalištu održana prva aktivnost Udruge Plava vrpca

''Izbačeni smo iz dva vrtića, to je bilo jako frustrirajuće za nas roditelje i samo dijete jer ono sve doživljava kao i mi. Isto smo prošli i s polaskom u školu, prvi razred jako težak. Bilo je i nekih nagovaranja da se dijete prebaci u školu za djecu s posebnim potrebama. No međutim, uz sugestije struke, ali i ja kao roditelj imala sam osjećaj da moje dijete može ići u redovitu školu s prilagođenim programom, što se pokazalo točnim. Toni je danas visoko fikcionalan i ide u redovnu školu s prilagođenim programom, ima i asistenticu'', objašnjava.

Poziv drugi roditeljima

Udruga ''Plava vrpca'' osnovana je 2020. godine ali zbog pandemije covida njezino aktivnije djelovanje započelo je prije neka tri do četiri mjeseca. Udruga danas broji 40-tak članova, od čega 11 djece sa spektrom u autizmu.

Foto: Bljesak.info / Igor Antunović

Predsjednik Udruge Igor Antunović poručio je i drugim roditeljima koji imaju djecu u spektru da se jave i pridruže udruzi.

Kopirati
Drag cursor here to close