Besplatni preventivni pregledi

Oftalmolozi: Idealna dob za pregled vida kod djece je između 3. i 4. godine

"Idealna dob za pregled bi bila između treće i četvrte godine života. Tada je dijete dovoljno malo da se eventualne greške otklone a dovoljno zrelo za suradnju", rekla je dr. Bašić.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 05. 2024. u 14:21 Bljesak.info
Zavod za javno zdravstvo FBiH nastavlja Preventivni program „Pregledaj – progledaj“

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nastavlja realizaciju Preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece uzrasta od četiri godine u Federaciji Bosne i Hercegovine "Pregledaj – progledaj".

Oftalmolozi i pedijatri

Koordinatorica Programa je prim. mr. sc. Adnana Dizdarević Maksumić, dr. med., voditeljica Službe za socijalnu medicine Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

"Prvi ciklus ovog izuzetno važnog Preventivnog programa radili smo 2022. godine i tada su nam ciljna skupina bila djeca starosti 4 i 5 godina koja pohađaju javne i private vrtiće. Tada smo pregledali 7000 djece u cijeloj Federaciji BiH. Drugi ciklus, održan 2023. godine, obuhvatio je samo djecu starosti 4 godine ali ovog puta i one koji ne pohađaju vrtiće (predškolski odgoj), obzirom da prema podacima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija vrtiće pohađa svega 16 do 17% djece. Iz tog razloga u drugi ciklus, pored oftalmologa, uključili smo i pedijatre iz primarne zdravstvene zaštite i za kratak period pregledali oko 4300 djece, što je bolji obuhvat u usporedbi s prvim ciklusom, s obzirom na to da su nam u drugom ciklusu ciljana skupina bila samo djeca starosti 4 godine", rekla je prim. dr. Dizdarević Maksumić.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine 2024. godine realizira treći ciklus Preventivnog programa "Pregledaj – progledaj", a pripremne aktivnosti su svibanjske radionice diljem Federacije Bosne i Hercegovine namijenjene pedijatrima i oftalmolozima iz svih županija kako bi se što adekvatnije zajednički pripremili za preventivne preglede koji će trajati od lipnja do prosinca 2024. u domovima zdravlja i vrtićima kada je planirano da budu pregledana djeca rođena 2020. godine.

Prvi pregled

Dr. Anisa Bašić, specijalista oftalmolog iz Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić iz Bihaća nazočila je prvoj radionici koja je održana u Bihaću za timove koji će pregledati djecu u Unsko-sanskoj županiji i Hercegbosanskoj županiji.

"Razvoj vida je dio kompleksnog procesa sazrijevanja i rasta djeteta. Strukturne i razvojne promjene događaju se istovremeno u oku i mozgu, a taj proces se ne završava sa rođenjem, naprotiv, intenzivno se nastavlja nakon rođenja. Od velikog je značaja uočavanje i prepoznavanje ranih znakova oslabljene vidne funkcije s ciljem preveniranja i adekvatnog liječenja patoloških stanja. Idealna dob za pregled bi bila između treće i četvrte godine života. Tada je dijete dovoljno malo da se eventualne greške otklone a dovoljno zrelo za suradnju", rekla je dr. Bašić i iskazala zadovoljstvo što će i ove godine raditi na poboljšanju zdravlja najmlađih.

Kao i prethodnih godina, roditelji se pozivaju da odovedu četverogodišnjake na besplatni preventivni pregled kod zdravstvenih djelatnika iz ugovornih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH ili da pristanu da zdravstveni djelatnici djecu pregledaju u vrtićima.

Pregled je potpuno prilagođen djeci tijekom kojeg djeca prepoznaju simbole, znakove i likove zatvaranjem jednog, a zatim drugog oka i posve je bezbolan. Ako se nakon pregleda uoči oslabljena funkcija vida djeteta, ono će biti upućeno na dodatnu oftalmološku obradu i liječenje.

Prevencija

"Skrining preventivni pregledi djece uzrasta 4 godine su jedini način da se blagovremeno otkriju problemi koje djeca imaju sa vidom, a koji često ostaju neprepoznati do sustavnog pregleda djeteta pred upis u školu. To je već kasno za korekcije mnogih stanja koja, ukoliko se otkriju s četiri godine i poduzme adekvatan tretman te daju pomagala za korekcije, mogu biti potpuno korigovani do polaska u školu", rekla je koordinatorica prim. dr. Dizdarević Maksumić.

Podsjetimo, Preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece započeo je 2022. godine zahvaljujući potpori Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a na inicijativu zastupnice prim. dr. Ankice Kolar Jurčević.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine povjerena je priprema i implementacija Programa.

Program je dostupan svoj četverogodišnjoj djeci Federacije Bosne i Hercegovine kao redovita aktivnost Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine koja je dio ukupnog preventivnog rada očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Za potrebe ovog preventivnog programa producirani su promotivno – edukativni materijali i distribuirani diljem Federacije Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close