Dostojanstveno

Mostar - Veliki četvrtak svečano proslavljen u Bijelom Polju

Misna čitanja pročitali su Prvopričesnici. Poslije evanđelja župnik je nazočnima uputio prigodnu propovijed, te rastumačio svu tajnu i poruku ove svete večeri.
Kultura / Vjera | 29. 03. 2024. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I ove godine Veliki četvrtak (28. ožujka 2024.) u Bijelom Polju kod Mostara proslavljen je dostojanstveno i svečano. Na početku sv. Mise ušla je svečana procesija iz sakristije pa okolo crkve na glavna vrata, na čelu s križem, svijećama, ministrantima, ovogodišnjim Prvopričesnicima, apostolima – bjelopoljskim mladićima, njih 12 i župnikom. Ulaz procesije pratili su prikladnom pjesmom župni pjevači s kora. Svi nazočni vjernici su skladno i pobožno sudjelovali u sv. Misi Večere Gospodnje, priopćeno je na službenoj web stranici Župa Potoci.

Na početku je župnik don Rajko sve pozdravio i naglasio da se večeras spominjemo uspostave dvaju sakramenata sv. Euharistije i Svećeničkog reda. Pozdravio je Apostole, Prvopričesnike i njihove roditelje, časne sestre, ministrante, pjevače, te sav okupljeni puk Božji i sve pozvao na molitvu i skrušeno kajanje. Misna čitanja pročitali su Prvopričesnici. Poslije evanđelja župnik je nazočnima uputio prigodnu propovijed, te rastumačio svu tajnu i poruku ove svete večeri.

Foto: Župa Potoci / Veliki četvrtak svečano proslavljen u Bijelom Polju 

Nakon toga je, po ustaljenom kršćanskom običaju, oprao apostolima-bjelopoljskim mladićima noge. Potom su se okupljenom puku predstavili ovogodišnji Prvopričesnici, njih 16; 7 dječaka i 9 djevojčica, što je okupljeni puk s oduševljenjem pratio. Oni će po prvi put u svom životu primiti Prvu sv. pričest na Mali Uskrs, 7. travnja ove godine. Nakon predstavljanja slijedila je Molitva vjernika, koju su izrekli naši Prvopričesnici.

Na kraju sv. Mise župnik je svim Prvopričesnicima podijelio male kruščiće kao simbol Velikog Četvrtka i ustanovljenja sakramenta sv. Euharistije, nakon čega su i svi ministranti i apostoli dobili prigodne kruščiće, zatim je najavio obrede Velikog Petka koji počinju u 18:00 sati, te pozvao svu župnu zajednicu na zajedničko sudjelovanje.

Poslije Zborne molitve, župnik je prenio Presveti Sakramenat na pokrajnji oltar uz pjesmu ''Usta moja'', a završili s ''Divnoj dakle''. Svi su ostali neko vrijeme u šutnji i osobnoj molitvi, a onda su se vjernici u tišini razišli svojim kućama, a crkva je za molitelje i dalje ostala otvorena. Apostoli i ministranti krenuli su sa župnikom u sakristiju, a onda su Apostoli sa svojim župnikom navratili u župnu kuću na prigodno čašćenje uz ugodan razgovor.

Nakon obreda u župnoj crkvi u noći s Velikog Četvrtka na Veliki Petak, 28. na 29. ožujka 2024. od 20:00 do 8:00 sati ujutro upriličeno je cjelonoćno dvanaestsatno klanjanje, koje su predvodili mladi iz župe. Klanjanje je organizirano, poslije svečane sv. Mise-Večere Gospodnje u crkvi, na pokrajnjem Malom oltaru, gdje je prenesen Presveti Oltarski Sakramenat.

Foto: Župa Potoci / Veliki četvrtak svečano proslavljen u Bijelom Polju 

Najprije su pred Presveto klekli župnik, bogoslov Tomo i ministranti, te molitvom otvorili svečano bdijenje, a onda su se svakih pola sata izmjenjivali mladi kao počasna straža uz Isusa, u bdijenju i molitvi.

Preko stotinu mladih iz župe javilo se dragovoljno ovih dana za dežurstvo kako bi aktivno sudjelovali u ova dva milosna čina u župi klanjanju na Veliki Četvrtak i molitvi uz Isusov grob na Veliku Subotu. Klanjanje su predvodili Apostoli i ostali mladi iz župe, kako se tko ovih dana javljao, a svi obučeni u dolične tunike. Čitavu se noć izmjenjivao narod u crkvi klečeći i moleći u tišini srca svoga za razne svoje potrebe.

Dolazili su pojedinci, bračni parovi, čitave obitelji, razne skupine i grupice, a posebno su ugodno svojom aktivnošću i velikom posjećenošću iznenadili mladi iz župe. 

Kopirati
Drag cursor here to close